logo

Agenţiile care propun lucru peste hotare nu trebuie să perceapă plăţi pentru servicii de mediere


https://www.ipn.md/ro/agentiile-care-propun-lucru-peste-hotare-nu-trebuie-sa-perceapa-plati-pentru-ser-7967_1008464.html

Agenţiile private de plasare în câmpul muncii peste hotare nu trebuie să perceapă plăţi sau comisioane pentru serviciile lor de mediere a cetăţenilor care doresc să muncească înafara ţării. În caz contrar, potrivit legislaţiei, acestora ar trebui să li se retragă licenţa de activitate, a declarat Svetlana Boicean, directorul centrului de informare a muncitorilor migranţi (CIMM) din Moldova, în cadrul clubului de presă a jurnaliştilor de investigaţie.

Practic toate agenţiile private care propun locuri de muncă peste hotare oferă această informaţie contra unor sume ce variază între 200 şi 3000 de euro, în funcţie de ţara de destinaţie. Mai favorizate, într-un fel, sunt persoanele care au paşapoarte româneşti, acestea fiind taxate cu suma de 100 de euro.

Mihail Cibotari, juristul CIMM, spune că informaţiile pentru care agenţiile private cer anumite taxe pot fi găsite pe internet prin motoare de căutare în maxim 5 minute. Iar ceea ce oferă aceste instituţii nu este decât un contract de informare, contra taxe exagerate. Juristul spune că acesta este o dezinformare a cetăţenilor, care caută în disperarea un loc de muncă mai bine plătit.

Centrul de informare a muncitorilor migranţi, într-un an de activitate, a consiliat mai mult de 400 de persoane care au apelat la serviciile agenţiilor de acest gen şi, practic, toate au cerut bani pentru informaţia care, de regulă, se oferă gratis. În acelaşi timp,  aceste instituţii nu oferă bonuri de plată sau alte documente care ar confirma perceperea acelor taxe.

Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, a menţionat că aceste acţiuni ale agenţiilor pot fi catalogate drept escrocherii, doar că organele de poliţie nu se autosesizează. Adresările cetăţenilor victime ale acestui proces sunt calificate ca procese civile şi, respectiv, administratorii acestor agenţii nu pot fi sancţionaţi penal. Unica penalizare este retragerea licenţei de activitate a agenţiei, care practic peste 6 luni îşi poate relua activitatea sub altă licenţă.

Potrivit datelor CIMM, în ţară există circa 200 de agenţii private de plasare în câmpul muncii peste hotare, dintre care peste 30 activează utilizând această schemă.