logo

Agenţii economici moldoveni vor participa în premieră la „Canton Fair” din China


https://www.ipn.md/ro/agentii-economici-moldoveni-vor-participa-in-premiera-la-canton-fair-din-china-7966_1006442.html

Agenţi economici care operează importuri şi exporturi de mărfuri chinezeşti îşi vor putea prezenta producţia în cadrul expoziţiei „Canton Fair”, care va avea loc în septembrie în China. Elemente organizatorice pentru participarea la eveniment a delegaţiei moldoveneşti au fost discutate în cadrul unei şedinţe la Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova, transmite IPN.

Potrivit ofiţerului de presă al CCI, Lia Cazacu, agenţii economici moldoveni vor participa pentru prima dată la o astfel de expoziţie. Până în prezent, aceştia au participat nu în calitate de expozanţi, ci cu vizite de afaceri. CCI duce tratative cu organizatorii din China pentru a oferi participanţilor din Republica Moldova unele facilităţi de deplasare. „Partea chineză este deschisă pentru a veni în ajutor”, a spus Lia Cazacu.

Potrivit preşedintelui CCI, Gheorghe Cucu, relaţiile comerciale dintre cele două state devin tot mai puternice, fapt ce le permite întreprinzătorilor moldoveni să se promoveze pe piaţa chineză şi să-şi găsească noi parteneri.

Consilierul comercial-economic al Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Xu Tongkaia, a remarcat, în cadrul şedinţei de la CCI, că expoziţia „Canton Fair” este unul din cele mai mari evenimente de acest gen din Asia, fiind expuse circa 150 mii de tipuri de produse.

În Republica Moldova sunt înregistrate aproape 20 de companii cu capital chinez. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul comerţului  Moldovei cu China, pentru ultimele patru luni ale anului 2013, a înregistrat 149 de milioane de dolari sau cu 22%  mai mult comparativ cu ianuarie - aprilie 2012. Exportul de mărfuri moldoveneşti în China în perioada analizată a înregistrat peste 1 milion de dolari, crescând cu aproximativ 62% faţă de perioada similară a anului precedent. Importul de mărfuri din China a însumat peste 148 de milioane de dolari şi a înregistrat o creştere de circa 24% în raport cu patru luni ale anului anul 2012.

În anul 2012 la târg au participat peste 24 de mii de expozanţi şi circa 200 mii de vizitatori din aproximativ 180 de ţări.