logo

Agenții economici din Moldova au putut afla care sunt avantajele statutului AEO


https://www.ipn.md/ro/agentii-economici-din-moldova-au-putut-afla-care-sunt-7966_1066532.html

Statutul de Agent Economic Autorizat (AEO) conferă companiilor implicate în comerțul internațional multiple avantaje și beneficii în raport cu Serviciul Vamal. Agenții economici cu statut AEO se bucură de un grad ridicat de încredere în contextul operațiunilor vamale. Subiectul a fost abordat la o sesiunea de informare, pe 2 iulie, la care au participat peste 80 de antreprenori din Republica Moldova, transmite IPN.

Evenimentul a fost organizat de Serviciul Vamal, cu sprijinul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova și contribuția Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Ca scop principal, organizatorii și-au propus să prezinte avantajele statutului AEO, care permit reducerea costurilor, a timpului necesar de vămuire și sporirea securității în traficul transfrontalier.

Iurie Ceban, directorul interimar al Serviciului Vamal, a precizat că instituția care o conduce a făcut o prioritate din facilitarea comerțului, motiv pentru care sunt implementate proceduri de declarare simplificată a mărfurilor, noi mecanisme de facilitare a traficului transfrontalier, precum și acordarea de beneficii agenților economici care se conformează legislației în vigoare.

„Printre mecanismele implementate deja de către autoritatea vamală a Republicii Moldova, în vârful piramidei se situează statutul de AEO, care conferă oricărui agent economic un statut facilitat la efectuarea operațiunilor vamale, datorită conformării voluntare la respectarea legislației”, a spus Iurie Ceban.

Directorul interimar al Serviciului Vamal s-a referit și la procedurile simplificate de vămuire, una dintre acestea fiind vămuirea la domiciliu, mai exact la sediul agentului economic sau la punctul de descărcare a mărfurilor, fapt ce reduce timpul de staționare în vamă și costurile de deplasare și staționare.

Douglas Muir, directorul Programului USAID, s-a referit la Republica Moldova ca la un lider regional în dezvoltarea și implementarea statutului AEO. „Programul nostru sprijină recunoașterea statutului AEO dintre Moldova și vecinii săi. AEO face parte din suportul continuu pe care USAID îl acordă Serviciului Vamal și reprezintă un factor important în avansarea comerțului regional și al integrării”, a declarat Douglas Muir.

Natalia Calenic, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie, s-a arătat convinsă că evenimentul contribuie la consolidarea parteneriatului dintre Serviciul Vamal și mediul de afaceri. „Camera de Comerț și Industrie a organizat mai multe seminarii pentru exportatori și brokerii vamali, fiind promovat standardul european SM EN 16992:2017, ce cuprinde criteriile de competență și calificare profesională în domeniul vamal”, a spus Natalia Calenic.

Antreprenorii prezenți la sesiunea de informare au putut afla care sunt cerințele față de AEO, care sunt procedurile de obținere a acestui statut și care sunt beneficiile AEO pentru mediul de afaceri.

Agentul Economic Autorizat este un agent economic considerat de încredere în contextul operațiunilor vamale. În prezent, în Republica Moldova există circa 120 de companii care au obținut statutul AEO.