Agenţii economici din agricultură beneficiază de cele mai multe facilităţi fiscale
https://www.ipn.md/ro/agentii-economici-din-agricultura-beneficiaza-de-cele-mai-multe-facilitati-7966_959757.html
Agenţii economici din agricultură au cele mai multe facilităţi fiscale, comparativ cu agenţii economici din alte domenii de activitate, a declarat joi, 8 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă şeful adjunct al Inspectoratului fiscal principal de stat, Ion Sturzu.
Sturzu e de părere că relansarea ramurii agricole „nu poate fi obţinută doar prin acordarea facilităţilor fiscale contribuabililor, fapt demonstrat şi de practica altor ţări”. Potrivit aceleiaşi surse, revitalizarea agriculturii se va produce doar în cazul în care ministerul de ramură va aplica măsuri şi tactici economice care „trebuie să meargă înaintea celor fiscale”. „Doar atunci când principiile generale ale economiei de piaţă vor fi stabilizate, şi în zona rurală se vor obţine rezultatele dorite”, susţine specialistul.
În opinia sa, deoarece activitatea de antreprenoriat practicată în agricultură este una privată, fiecare agent economic se angajează, practic, să meargă în această afacere pe riscul şi contul propriu.
Începând cu 1 ianuarie 2006, agenţii economici din agricultură, indiferent de forma juridică de organizare, sunt scutiţi pentru o perioadă de 5 ani de plata impozitului pe venit.
Totodată, până în anul curent, potrivit art. 49 din Codul fiscal, agenţii economici din micul business, cu un număr mediu de 19 salariaţi şi venituri anuale din vânzări de 3 mil. lei, au beneficiat de scutirea integrală la plata impozitului pe venit pe trei perioade fiscale, plus reducerea, în următorii 2 ani, cu 35 la sută a cotei impozitului pe venit. Aceleaşi înlesniri au fost acordate gospodăriilor ţărăneşti (de fermieri) şi cooperativelor agricole de prestări-servicii.
Potrivit aceluiaşi articol, agenţii economici care au cumpărat active materiale pe termen lung pot beneficia de reducerea impozitului pe venit cu 50 la sută din valoarea investiţiilor, dar nu mai mult de suma venitului impozabil. De asemenea, rezidenţii zonelor economice libere, cei care fac investiţii în capitalul social pot beneficia şi de alte facilităţi, respectând condiţii specifice.
De plata impozitului funciar mai sunt scutiţi proprietarii şi beneficiarii ale căror loturi de pământ sunt folosite de organizaţii ştiinţifice şi instituţii de cercetări ştiinţifice cu profil agricol şi silvic, sau sunt ocupate de plantaţii multianuale, până la intrarea în rod.
Totodată, consiliile raionale şi săteşti sunt în drept să acorde persoanelor fizice şi juridice scutiri sau amânări la plata impozitului pe bunuri imobiliare în caz de calamitate naturală sau incendiu, în urma cărora bunurile imobiliare, semănăturile şi plantaţiile multianuale au fost distruse sau deteriorate considerabil.
Producătorii agricoli mai au un şir de facilităţi la plata impozitelor pe proprietate, taxelor locale, pentru resursele naturale, de folosire a drumurilor etc.
Ion Sturzu a menţionat că, din cauza majorării în anul curent a TVA de la 5% până la cota standard de 20%, în bugetul de stat au fost prevăzute 45 mil. lei pentru subvenţionarea producătorilor agricoli care utilizează produse de uz fitosanitar şi fertilizanţi, şi 100 mil. lei – pentru cei care livrează pe teritoriul ţării producţie agricolă de fabricaţie proprie.
În prezent, la ISPS sunt înregistraţi circa 536 mii de contribuabili din sectorul agricol.