Agenţii economici care nu vor folosi maşini de casă şi control vor plăti amenzi de până la 6 mii de lei
https://www.ipn.md/ro/agentii-economici-care-nu-vor-folosi-masini-de-casa-si-7967_962247.html
Agenţii economici care nu vor utiliza maşinile de casă şi control vor fi sancţionaţi de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) cu amenzi de 5–6 mii de lei faţă de amenzile actuale în valoare de la 1,5-1,6 mii de lei.
Modificări în acest sens la Codul Fiscal au fost aprobate recent de Cabinetul de Miniştri. Şeful IFPS, Sergiu Puşcuţă, a declarat că amenzile actuale, care sunt înjumătăţite în cazul achitării lor în termen de 3 zile, deja nu mai constituie o mărime atât de impunătoare care să-i determine pe agenţii economici să nu încalce legislaţia în vigoare.
Puşcuţă a menţionat că, pentru reglementarea activităţilor din comerţul intern, pe parcursul ultimei jumătăţi de an s-au întreprins mai multe acţiuni de monitorizare şi de evaluare a riscului financiar fiscal care se atestă în aceste activităţi. Astfel, IFPS a instituit mai multe posturi fiscale pentru a stabili care este volumul real de afaceri la diferiţi agenţi economic cu grad sporit de risc de evaziuni fiscale. Pe perioada de activitate a postului fiscal la obiectele de comerţ şi prestări servicii încasările au sporit de 3,2 ori, iar la obiectele de alimentaţie publică din Chişinău – de peste 10 ori.
Potrivit unei hotărâri anterioare de Guvern, până la 1 ianuarie 2007 urmează să fie instituită o bază de date a IFPS în care va fi inclusă toată informaţia disponibilă despre unităţile de comerţ şi prestări-servicii. Paşaportizarea unităţilor de comerţ va fi folosită ca un punct de reper pentru aprecierea gradului de risc pe care îl prezintă o anumită unitate de comerţ din punct de vedere al respectării legislaţiei fiscale, a spus Puşcuţă.
Informaţia obţinută pe parcursul activităţii postului fiscal va fi legiferată ca metodă şi sursă indirectă pentru IFPS. Dacă un obiect de comerţ sau prestări servicii va fi monitorizat pe parcursul anului de cel puţin 2 ori în perioade diferite ale anului şi dacă de fiecare dată încasările la această unitate vor spori de cel puţin 25%, atunci aceşti indicatori vor fi impuşi la aprecierea venitului pe întreaga perioadă a anului.
De asemenea, IFPS a propus stimularea cetăţenilor pentru solicitarea bonului de casă pentru cumpărăturile efectuate sau serviciile achitate. În aceste scopuri a fost propusă organizarea de loterii periodice, finanţate din bugetul de stat, la care va putea participa orice cetăţean.