Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură recepţionează cereri pentru subvenţii
https://www.ipn.md/ro/agentia-de-interventii-si-plati-in-agricultura-receptioneaza-cereri-pentru-7966_995689.html
Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură recepţionează, începând cu luna februarie, cereri de la producătorii agricoli în vederea obţinerii subvenţiilor pe anul 2012. Bugetul de stat prevede în aceste scopuri 400 mln lei, pentru 8 direcţii de subvenţionare, transmite Info-Prim Neo.
Director agenţiei, Pentru Maleru, a menţionat, într-o emisiune la Radio Moldova, că anul trecut au fost incluse mai multe măsuri, 11. „Aceasta nu înseamnă că unele domenii au fost lipsite de subvenţii. De exemplu, nu se va regăsi printre cele 8 măsuri de sprijin – Susţinerea agriculturii ecologice. Dar bani pentru dezvoltarea agriculturii ecologice sunt preconizaţi în celelalte măsuri. De exemplu, la măsura 1, Stimularea creditării producătorilor agricoli: limita valorii sprijinului acordat pentru un beneficiar este de cel mult 150 mii lei (pentru un credit de 1,5 mln lei), la fel ca în 2011. Însă, pentru stimularea creditării producătorilor agricoli din cadrul sistemului de inspecţie şi certificare a producţiei alimentare ecologice limita valorii va fi de 200 mii lei”, a menţionat directorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură.
La măsura Stimularea investiţiilor pentru producerea legumelor în teren protejat s-a făcut o completare privind suprafaţa minimă eligibilă de subvenţie – 0,05 hectare. Precizări au fost făcute şi în ceea ce ţine Stimularea investiţiilor făcute în procurarea tehnicii şi utilajului agricol, specificându-se limita sprijinului financiar per unitate de 25-30% din cost, adică nu mai mult de 300-400 mii lei, iar pentru sisteme de irigare – 40% din cost.
La măsura Stimularea investiţiilor în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare au fost introduse prevederi privind acordarea suportului financiar cooperativelor de întreprinzători şi cooperativelor de producţie – în proporţie de 50% din costul echipamentului tehnologic şi utilajului procurat şi instalat.
„Subvenţiile vor fi acordate în două etape: 75% din valoarea sumei la momentul încheierii contractului de acordate a sprijinului financiar, iar 25% după 1noiembrie 2012. Ideea este ca să fie acoperite toate cererile de acordare a subvenţiilor depuse până la 31 octombrie 2012 şi să nu fie acumulate datorii ca în alţi la fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli ”, a precizat directorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură.