logo

Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, câştigătoarea Premiul Europa Nostra


https://www.ipn.md/ro/agentia-de-inspectare-si-restaurare-a-monumentelor-castigatoarea-premiul-europa--7967_1022406.html

Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova (AIRM) a primit Premiul UE pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra, considerat cel mai prestigios premiu european în domeniul patrimoniului. Trofeul în categoria „Educare, training şi sensibilizare” a fost înmânat în cadrul unei ceremonii organizate la Muzeul Naţional de Istorie, transmite IPN.

Agenţia a reuşit să ajungă printre câştigătorii ediţiei 2015, anunţaţi de către Comisia Europeană şi Europa Nostra, prin proiectul lansat la începutul anului 2013 – „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”. Proiectul cuprinde toate activităţile agenţiei pe parcursul a doi ani de activitate (2013-2014), toate acestea având drept scop promovarea atitudinii respectuoase faţă de patrimoniul ţării.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că acest premiu este o realizare foarte valoroasă şi toată munca efectuată de către echipa de la agenţie este importantă nu doar din perspectiva păstrării trecutului, dar şi pentru construirea viitorului.

Maria Berza, reprezentanta organizaţiei Europa Nostra, a declarat că Republica Moldova oferă un exemplu cum, având resurse modeste, se pot realiza lucruri foarte importante, iar premiul pe care l-a primit agenţia a arătat că patrimoniul nu este doar un vestigiu al trecutului, pe care trebuie să-l păstrăm pentru viitoarele generaţii, dar este şi un model de dezvoltare foarte puternic.

Ion Ştefăniţă, directorul AIRM, a comunicat că, începând cu 2013б au fost puse în practică mai multe metode educaţionale moderne, cum ar fi expoziţii fotografice; mese-rotunde şi conferinţe organizate în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului etc. De asemenea, a fost realizat filmul „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”, care a venit să sensibilizeze societatea spre o atitudine responsabilă faţă de patrimoniul cultural istoric cu statut protejat. 

Premiul UE pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra a fost lansat în 2002 de către Comisia Europeană în parteneriat cu Europa Nostra. Premiul celebrează şi promovează cele mai bune practice legate de conservarea, managementul, cercetarea, educarea şi comunicarea în domeniul patrimoniului. În fiecare an, organizaţii şi experţi din domeniu din toată Europa depun aplicaţii pentru acest premiu. Un juriu specializat, din care fac parte experţi independenţi, analizează aceste materiale şi aleg un număr de până la 30 de premianţi în cele 4 categorii: Conservare; Cercetare şi digitalizare; Servicii aduse patrimoniului; Educare, training şi sensibilizare.