Tehnologiile informaționale trebuie indiscutabil aplicate în activitatea didactică. Iar rolul bibliotecilor publice în era digitală rămâne același, de a transmite dragostea faţă de carte, de lectură și de creație. Despre aceasta a vorbit Andrei Chistol, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, la deschiderea conferinței internaționale „Dezvoltarea cooperării bibliotecilor europene în spațiul virtual”, care se desfășoară la Chișinău, pe 1 şi 2 noiembrie, transmite IPN.
Elena Pintilei, directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, a spus că aflarea unei biblioteci în mediul virtual este necesară pentru a coopera cu alte instituții din domeniu. Pentru cititori acest fapt este important întrucât obțin acces online la cărți și alte documente. „Numărul surselor integrate în biblioteca digitală creşte din an în an. Din 2010 am digitizat peste 5 mii de documente, aproape o mie sunt cărți”, a spus Elena Pintilei.
Directorul programului „Novateca”, Evan Tracz, a amintit că, din anul 2010, bibliotecile publice din Republica Moldova sunt ajutate în implementarea tehnologiilor moderne și a serviciilor inovatoare. „Tot ce am realizat împreună pe parcursul acestor ani este remarcabil. De câțiva ani vorbim despre succese, un model de dezvoltare a instituțiilor de cultură. Biblioteca devine un centru comunitar indispensabil unei comunități”, a spus Evan Tracz.
În perioada 1-2 noiembrie, la Chișinău este organizat un ciclu de reuniuni dedicat consolidării și dezvoltării bibliotecilor. La acestea participă reprezentanți ai bibliotecilor naționale din România, Ucraina, Letonia, Lituania, Estonia, Suedia, managerii bibliotecilor, centrelor biblioteconomice de nivel național, departamental și teritorial. La 2 noiembrie, se va desfășura forumul anual al managerilor din sistemului național de biblioteci. Evenimentul este prilejuit de aniversarea a 185-a de la fondarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.