logo

Afilierea pro-europeană a sistemului oligarhic din Moldova îi asigură supraviețuire politică, opinie


https://www.ipn.md/ro/afilierea-pro-europeana-a-sistemului-oligarhic-din-moldova-ii-asigura-7978_1040210.html

În condițiile actuale, nicio reformă serioasă nu va avea sorț de izbândă dacă nu corespunde calculelor strategice ale grupărilor oligarhice, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Orice mișcare greșită, opinează Dionis Cenușa, poate provoca prăbușirea sistemelor oligarhice din Moldova, Ucraina și Georgia, care se mențin în mod artificial, în pofida unei legitimități publice periculos de nesemnificativă.

În timp ce țările date parcurg un proces anevoios de integrare europeană, grupările oligarhice încearcă să-și ajusteze treptat comportamentul, conform regulilor promovate de UE, dar nu în detrimentul propriilor interese, explică politologul.

El este convins că, din acest motiv, dar și din cauza resurselor limitate, în cazul Moldovei, oligarhii dați au viziuni pro-europene și se opun revenirii forțelor pro-ruse.

Dionis Cenușa enumeră mai multe raționamente care dictează o atitudine loială față de UE în rândul oligarhilor din Moldova, dar și din Ucraina și Georgia.

În primul rând, punctează politologul, este vorba despre faptul că bunurile oligarhilor sunt localizate în Occident, iar cea mai sigură metodă de a le putea accesa este de a dezvolta relații pozitive cu UE.

Altă motivație a oligarhilor ține de atractivitatea fondurilor europene, de pe seama cărora deja au beneficiat interese obscure din Ungaria, România, Bulgaria etc. Fără un dialog funcțional cu Bruxelles-ul, nicio asistență și, respectiv, eventuale surse de beneficii nu vor trece frontierele europene, scrie Dionis Cenușa.

Nu în ultimul rând, el subliniază faptul că, afilierea europeană a oligarhilor le prelungește viața politică și le sporește șansele electorale.

Politologul este convins că integrarea europeană și reformele conexe pot juca un rol important în deoligarhizarea țărilor, dar fără succes dacă sistemul de „control și echilibru” nu este restabilit și pornit să funcționeze.

Este mică probabilitatea că oligarhii dați vor renunța la interferențele în politic, deoarece aceasta le asigura imunitate și, respectiv, impunitate. Astfel, partenerii externi, pe de o parte, dar și actorii non-statali pro-democrație, pe de altă parte, vor avea o misiune complicată de a dezrădăcina gradual sistemele oligarhice care subminează grav instituțiile democratice, concluzionează Dionis Cenușa.