logo

Adunarea Generală a Procurorilor: Încrederea societății depinde de integritatea și fermitatea în aplicarea legii


https://www.ipn.md/ro/adunarea-generala-a-procurorilor-increderea-societatii-depinde-de-integritatea-7965_1111763.html

Activitatea procurorilor este fundamentală pentru statul de drept, iar încrederea societății în procuratură depinde de profesionismul, integritatea și fermitatea în aplicarea legii. Iar într-un context social și juridic dificil și incert, în continue schimbări care își lasă amprenta semnificativ în raport cu eficiența sistemului procuraturii, este esențială adaptarea și perfecționarea, pentru a putea răspunde prompt provocărilor actuale. Declarațiile aparțin procurorului general, Ion Munteanu, și au fost făcute la Adunarea Generală a Procurorilor, convocată astăzi, transmite IPN.

Ion Munteanu a menționat că datoria procurorilor este de a apăra drepturile și libertățile cetățenilor, de a combate corupția și criminalitatea și de a asigura o justiție echitabilă. Potrivit șefului PG, anul trecut, o provocare majoră a fost reprezentată de noile tendințe de corupere electorală. Și aceasta este o experiență care îi obligă să fie mai vigilenți în combaterea acestui flagel și să intensifice eforturile pentru asigurarea unui proces electoral corect și transparent.

„Fiecare din noi are un rol esențial în construirea unei procuraturi puternice, care este percepută ca fiind dreaptă și imparțială. Orice acțiune a procurorilor influențează nu doar dosarele din gestiune, ci și percepția publicului asupra justiției”, a notat procurorul general.

Potrivit lui Ion Munteanu, unul din obiectivele pentru acest an este creșterea transparenței instituționale, pentru ca cetățenii să aibă încredere în procuratură. Iar pentru asta trebuie să fie deschiși în comunicarea rezultatelor și explicarea deciziilor pe care le adoptă.

Printre obiective se mai numără implementarea reorganizării procuraturilor teritoriale – un proces esențial, aprobat pentru eficientizarea activității. La fel, este vorba despre repunerea în drepturi a victimelor infracțiunii, inclusiv prin recuperarea prejudiciilor provocate – un aspect fundamental al justiției echitabile, confiscarea veniturilor infracționale, combaterea corupției electorale, pentru a proteja dreptul la alegeri libere, ca fundament al democrației și al consolidării statului de drept.

Prezentă la eveniment, ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că elementele-cheie în realizarea misiunii procuraturii sunt de a ține constau în obiectivul de țară al aderării la Uniunea Europeană. Potrivit ministrei, în tot acest parcurs vor urma progrese, provocări, experiențe și reforme, însă toate acestea nu vor avea vreo valoare și continuitate, dacă nu vor fi răspunsuri prompte și vigilente la amenințările ce atentează la securitatea statului și la democrație, dar mai ales la acțiunile de destabilizare a vectorului european.

La Adunarea Generală a Procurorilor participă peste 530 de acuzatori de stat din cei aproape 600 care activează în sistem. La reuniune se desfășoară alegerea noilor membri procurori, în cele două colegii din subordine – Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor și Colegiul de disciplină și etică al procurorilor.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!