logo

Adrian Lupușor: Politicieni au contaminat cu neîncredere întreaga societate


https://www.ipn.md/ro/adrian-lupusor-politicieni-au-contaminat-cu-neincredere-intreaga-societate-8004_1074120.html

Autoritățile Republicii Moldova responsabile de gestionarea crizei de COVID-19 au avut un plan de comunicate slab, iar în prim plan nu au stat specialiștii din domeniu, ci reprezentanții politici. Opinia aparține directorului executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor și a fost făcută publică în cadrul dezbaterilor publice „De ce nu cedează COVID-19? Cine și ce are de făcut?” organizate de Agenția de presă IPN.

„Comunicare a fost unul dintre cele mai slabe elemente ale modului cum autoritățile au gestiona criza. La început a fost mai bine, însă pe parcurs, lucrurile ușor, ușor au degenerat pe măsura intervenției factorului politic. Noi am avut acea comunicare între stat și populație, între stat și firme deoarece a fost acea lipsă de încredere reciprocă. În plus, mediul informațional a fost perturbat de foarte multe mesaje contradictorii, știri fake. Din păcate, și biserica, care beneficiază de cea mai înaltă încredere conform sondajelor, a indus în eroare opinia publică. Au fost promovate diferite teorii ale conspirației și știm foarte bine că teoria conspirației prinde la publicul slab informat”, a declarat Adrian Lupușor.

Pe lângă comunicarea slabă a autorităților, directorul executiv Expert-Grup afirmă că în fața cetățenilor nu au ieșit experții domeniului de sănătate, ci politicieni slab cotați în sondaje.

„Mai cu seamă, problema principală a fost că în prim plan nu au stat profesioniștii din domeniu, ci politicienii. Iarăși, potrivit sondajelor, nu au cea mai înaltă încredere în societate și acest agent care aduce mesajul, acei politicieni care au un nivel scăzut de încredere au contaminat cu neîncredere întreaga societate. Nu au fost implicați suficient nici primarii, care beneficiază de încredere la nivel local. Nu au fost implicați suficient nici liderii de opinie, persoane care pot influența comportamentul public. Într-adevăr, politicul a monopolizat acea comunicare cu societatea și drept rezultat avem această neîncredere”, susține Adrian Lupușor.

Pentru redresarea situației, expertul menționează că este nevoie de o altă strategie de comunicare, o strategie axată pe promovarea supunerii voluntare, nu axată pe amenzi, ci pe mesaje foarte clare, mesaje pozitive. „Avem nevoie de minimizat expunerea politicului și maximizat expunerea experților din domeniu. Nu mai puțin importantă este și încurajarea utilizării măsurilor de protecție de bază, mă refer la măști, dezinfectate care trebuie să fie oferite gratis pentru populație”.

Dezbaterile „De ce nu cedează COVID-19? Cine și ce are de făcut?” sunt ediția a 139-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.