logo

Adrian Lupuşor insistă pe 3 condiţii la selectarea candidaţilor la şefia BNM


https://www.ipn.md/ro/adrian-lupusor-insista-pe-3-conditii-la-selectarea-candidatilor-la-sefia-bnm-7978_1022985.html

Pentru a înţelege ce fel de guvernator avem nevoie la Banca Naţională a Moldovei, trebuie să constatăm realităţile şi constrângerile economice şi financiare din prezent, precum şi cele anticipate pentru următorii ani. În acest sens, avem nevoie de criterii de evaluare în baza a 3 condiţii principale: profesionalism în domeniul bancar, independenţă şi profesionalism în domeniul monetar şi integritate ireproşabilă. De această părere este directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, transmite IPN.

În comentariul expertului se menţionează care ar fi criterii relevante pentru evaluarea profesionalismului în domeniul bancar: candidatul dispune de experienţă practică pozitivă în domeniul supravegherii bancare, inclusiv peste hotare, are o înţelegere clară privind deficienţele din sectorul bancar şi o viziune privind asanarea sectorului bancar. Candidatul trebuie să dispună de experienţă de management al unei bănci, inclusiv peste hotare, cu unele restricţii: nu a făcut parte din management la o bancă din ţară cel puţin un an de la data depunerii dosarului (pentru a evita un potenţial conflict de interese), în perioada angajării candidatului în funcţie managerială la o bancă, aceasta nu a înregistrat evoluţii negative.

Expertul insistă că persoana care candidează la şefia BNM trebuie să fie independentă din punct de vedere politic, cel puţin un an de la data depunerii dosarului, să nu deţină o funcţie de management în executiv sau legislativ, să nu fie membru de partid, să dispună de o viziune argumentată privind independenţa politicii monetare şi valutare, de o viziune clară privind situaţia şi perspectivele macroeconomice din ţară etc.

Criterii relevante pentru evaluarea integrităţii e că acceptă să declare toate veniturile obţinute pe parcursul ultimilor 3 ani şi a averilor deţinute la momentul depunerii dosarului, nu a fost anterior judecat definitiv (cu respectarea prezumţiei nevinovăţiei) şi nu se află în nici nu conflict de interese (pe criterii politice, economice şi de rudenie).