logo

Adrian Lebedinschi: Moldova nu trebuie să renunțe la acordurile CSI, ele trebuie revizuite


https://www.ipn.md/ro/adrian-lebedinschi-moldova-nu-trebuie-sa-renunte-la-acordurile-8004_1095625.html

Republica Moldova are încheiate în jur de 280 de acorduri și înțelegeri în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI), iar o parte din ele necesită revizuire, nu denunțare. Este părerea deputatului din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Adrian Lebedinschi, exprimată în cadrul unei dezbateri IPN la care s-a discutat intenția guvernării privind o retragere parțială din acordurile CSI.

Adrian Lebedinschi a notat că guvernarea nu a publicat deocamdată nicio listă cu acordurile la care urmează să se renunțe. Dar, potrivit lui, majoritatea acestor documente vizează relații economice și aspecte sociale. „Nu prea văd la care din ele s-ar putea renunța. Să fie revizuite, în vederea actualizării, asta da. Trebuie să facem o analiză a potențialului și a necesităților. Să nu uităm că noi avem pe teritoriul CSI minimum 500 de mii de cetățeni de-ai noștri, care se află în câmpul muncii. O bună parte din ei au cetățenie dublă cu statele CSI. Noi trebuie să le permitem ca drepturile lor sociale să fie recunoscute”, a declarat deputatul de opoziție.

În privința acordurilor ce vizează relațiile diplomatice și traversarea frontierelor, parlamentarul insistă că ele trebuie să rămână în vigoare: „Nici nu văd sens să vorbim despre asta. Noi trebuie să luptăm ca cetățenii noștri să se poată deplasa fără vize pe un spațiu cât mai mare. La fel cu trecerea frontierelor, trebuie să avem grijă ca transportatorii, agenții noștri economici, dar și cetățenii noștri să le poată traversa ușor”.

Și alte aspecte ale colaborării ar putea suferi în cazul renunțării, continuă Adrian Lebedinschi, spre exemplu, combaterea criminalității organizate sau extrădarea și identificarea infractorilor. „Trebuie să ne gândim foarte bine ce ne dorim. Dacă o facem de dragul unui PR politic, dacă guvernării îi trebuie neapărat să declare că a renunțat la ceva, să găsească un acord care real nu aduce niciun pericol”, a spus deputatul BCS.

Dezbaterea publică la tema „Retragerea parțială din acordurile CSI: motive și efecte”, este a 276-a ediție de dezbateri din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.