logo

Adrian Băluțel: În 2023 pe lângă summit-ul Comunității Politice Europene, vom găzdui și summit-ul Euronest


https://www.ipn.md/ro/adrian-balutel-in-2023-pe-langa-summit-ul-comunitatii-7965_1094609.html

Evenimente majore de politică externă vor avea loc în acest an în Republica Moldova. Secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel, spune că se desfășoară deja pregătirile pentru summit-ul Comunității Politice Europene care va avea loc la Chișinău la 1 iunie. De asemenea, Chișinăul va găzdui în acest an și summit-ul Euronest. Potrivit secretarului de stat, interesul comunității europene pentru Republica Moldova este unul sporit, iar guvernarea este obligată să-și onoreze toate angajamentele asumate odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderare, notează IPN.

Cel puțin două evenimente de anvergură vor avea loc în acest an în Republica Moldova pe domeniul politicii externe, fiind vorba despre summit-ul Comunității Politice Europene și summit-ul Euronest. Ambele reuniuni vor viza procesul de eurointegrare a Republicii Moldova, fiind evaluat gradul de armonizare a legislației naționale la acquis-ul comunitar.

„În acest an Republica Moldova va găzdui summit-ul Euronest ceea ce înseamnă parlamentari din Parlamentul European și Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Aceasta va fi o platformă bună să prezentăm realizările noastre în relația cu UE și să creștem înțelegerea partenerilor europeni despre ceea ce facem noi. Evenimentul cel mai mare al anului este pe 1 iunie, fiind vorba de summit-ul Comunității Politice Europene, un format mai extins decât Uniunea Europeană, el va întruni 47 de șefi de state în Republica Moldova”, a spus Adrian Băluțel în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Reprezentanții societății civile spun că deschiderea statelor europene față de Republica Moldova a crescut considerabil în ultimii ani, țările baltice fiind printre cei mai aprigi susținători ai procesului de eurointegrare. În acest context, vicepremierul Nicu Popescu și-a început anul diplomatic cu vizite în Letonia și Estonia.

„Statele baltice întotdeauna au acordat asistență Republicii Moldova și au sprijinit-o politic și tehnic în procesul de apropiere de Uniunea Europeană. Experiența pe care o are Letonia în procesul de aderare este una utilă pentru noi, pentru că avem un trecut comun, am făcut parte din aceeași comunitate de state, iar acest lucru ne face să fim pe aceeași lungime de undă din punct de vedere al mentalității. În Letonia vicepremierul Popescu a avut o vizită la Centrul NATO pentru comunicare strategică. Acest lucru este foarte important întrucât comunicarea strategică reprezintă unul dintre subiectele de bază astăzi. Este important cum comunicăm pentru că trebuie să facem față unui val puternic de dezinformare și propaganda și aici colegii din Letonia pot să ne ofere asistență”, a spus în cadrul aceleiași emisiuni experta asociată a Asociației pentru Politică Externă, Victoria Roșa.

În ultimele decenii, circa 90 de proiecte susținute de Letonia au sprijinit dezvoltarea regională a Republicii Moldova, inclusiv reforma sistemului judiciar, consolidarea sistemului financiar, îmbunătățirea managementului frontierelor, sistemul de sănătate, sprijinul presei independente și multe altele.