logo

Adrian Albu, Victor Chironda și Ruslan Codreanu și-au prezentat ofertele electorale la o nouă rundă de dezbateri „Eu vreau să fiu primar”


https://www.ipn.md/ro/adrian-albu-victor-chironda-si-ruslan-codreanu-si-au-8012_1100448.html

Interdicția construcției bazelor militare pe teritoriul municipiului Chișinău și modernizarea piețelor din oraș pentru a descuraja comerțul ambulant. Sunt promisiunile lansate de candidatul PSRM la șefia Chișinăului, Adrian Albu și candidatul Platformei DA, Victor Chironda și au fost făcute în cadrul emisiunii de dezbateri „Eu vreau să fiu primar” de la ProTV Chișinău. De asemenea, în timpul dezbaterilor candidatul Blocului Electoral „ Ruslan Codreanu” a anunțat că va colabora cu Guvernul pentru identificarea celor mai bune soluții pentru problemele cu care se confruntă municipiul Chișinău, notează IPN.

În timpul dezbaterilor, Adrian Albu, candidatul PSRM la șefia Chișinăului spune că în calitate de primar general va interzice crearea bazelor militare pe teritoriul municipiului. Adrian Albu spune că prioritatea PSRM este de a nu admite crearea poligoanelor și a depozitelor de muniții, dar și concentrarea tehnicii de război în raza municipiului Chișinău.

„În comuna Băcioi au fost alocate 26 de hectare de pământ pentru construcția unei baze militare în parteneriat cu SUA și România. Noi nu suntem contra ca Republica Moldova să fie un stat puternic militarizat, dar am două întrebări, cine va fi înrolat în armată când exodul tinerilor este de peste 120 de mii pe an, și de ce aceste baze se construiesc în raza municipalității? Dacă doresc, să fie construite undeva departe”, a spus Adrian Albu.

Ruslan Codreanu, candidatul Blocului Electoral „ Ruslan Codreanu”, spune că pentru o colaborare eficientă dintre primăria Chișinău și autoritățile centrale, primarul general trebuie să fie parte a Guvernului.

„Noi considerăm că primarul general al municipiului Chișinău trebuie să fie membru al Cabinetului de Miniștri. Când vorbim de investiții în Republica Moldova, e vorba, în primul rând, de municipiul Chișinău care generează 72% de venit din impozit. Când vorbim de dezvoltarea turismului, e vorba în primul când de turiști care vin la Aeroportul din Chișinău. Când vorbim de aducerea mașinilor mai vechi de 15 ani, primarul general trebuie să aibă un cuvânt de spus ca să nu transformăm Chișinăul în groapa de gunoi a Europei. Primarul trebuie să fie membru al Guvernului și să dezbată cu miniștrii problemele ce vizează municipiul Chișinău”, a spus Ruslan Codreanu.


Victor Chironda, candidatul Platformei DA la șefia Chișinăului promite că în calitate de primar va moderniza piețele din oraș și va soluționa problema comerțului neautorizat. Potrivit lui Victor Chironda, vor fi create condiții adecvate în piețe care vor încuraja comercianții ambulanți să-și vândă mărfurile legal, cu respectarea tuturor normelor sanitare.

„Ne propunem rezolvarea problemei piețelor, în primul rând, Piața Centrală, dar și celelalte piețe. Tot comerțul care trebuie să aibă loc în piață, se întâmplă în jurul pieței. Oamenii nu vor să vândă în piață, pentru că în piață e corupție. Pe de altă parte, trebuie să existe și posibilitatea de a sancționa acești oameni și aici Primăria, din păcate, nu are pârghii și trebuie să găsească o metodă de colaborare eficientă cu Ministerul de Interne, pentru că doar poliția poate să amendeze persoanele care vând neautorizat. Iar dacă vorbim de persoanele cu venituri foarte mici, care-și vând ultimele lucruri din casă ca să poată supraviețui, Primăria poate să intervină cu un program social de suport a acestor oameni”, a spus Victor Chironda.

Dezbaterile sunt realizate de postul de televiziune ProTv Chișinău, în parteneriat cu Asociația Promo-LEX, Asociația „Centrul de Investigații Jurnalistice”, publicația online independentă „NewsMaker”, Asociația „Primăria Mea”, Agenția de presă IPN și Portalul „Privesc.eu”.