logo

Adoptarea Legii finanţelor publice locale va soluţiona problemele primăriilor


https://www.ipn.md/ro/adoptarea-legii-finantelor-publice-locale-va-solutiona-problemele-primariilor-7965_1008336.html

Guvernarea va avea de câştigat, dacă va vota Legea finanţelor publice locale, în acelaşi timp primarii vor avea mai multe posibilităţi să rezolve problemele localităţilor şi ale locuitorilor. De această părere au fost invitaţii emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7, notează IPN.

Preşedintele comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului, deputatul PLDM, Veaceslav Ioniţă, a menţionat că în cazul în care Legea finanţelor publice locale va intra în vigoare din 1 ianuarie 2014, administraţiile locale vor beneficia în premieră de investiţii de 1 miliard de lei. Timp de 23 de ani, autorităţile publice locale nu au avut bani investiţionali. Aceste surse financiare nu trebuie să fie alocaţi pe criterii preferenţiale. Republica Moldova duce lipsă de componentă investiţională la nivel local.

Legea prevede constituirea fondurilor locale pentru a soluţiona mai multe problemele ale localităţilor rurale şi urbane. Astfel, va exista un fond pentru eficienţă energetică, acest fond va avea în jur de 200 de milioane de lei. Alte 200 de milioane de lei va ajunge în primării conform prevederii ca impozitele să fie acumulate la locul de trai.

Deputatul PLDM a spus că în condiţiile în care legea va intra în vigoare va fi rezolvată problema distribuirii impozitului pe venit care nu este distribuit echitabil. A doua problemă ţine de aplicarea impozitelor pe proprietate etc.

Managerul de program PNUD, Mihai Roşcovan, a specificat că, în condiţiile de până acum, guvernările fac promisiuni populiste care nu au nimic în comun cu principiul descentralizării autorităţilor locale. Circa 99% din primarii din Republica Moldova susţin Legea finanţelor publice locale, iar dacă aceasta nu va intra în vigoare, primăriile vor primi bani în continuare după influenţa factorului subiectiv.

Primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, a subliniat că primăriile au o bază fiscală slabă, Legea finanţelor publice trebuie să fie adoptată pentru ca primarii să poată gestiona eficient resursele financiare pe care le au.

Primarul de Capaclia, Alexei Busuioc, a spus că  mai multe raioane se centralizează pentru a face faţă problemelor. Această centralizare este cauzată de alegerile parlamentare care se apropie. Potrivit lui, guvernarea vrea să adopte legea şi să o implementeze din 2015, deja după alegeri. Actuala guvernare calcă exact pe aceeaşi greblă ca şi fosta guvernare comunistă. Primăriile trebuie să primească direct sursele financiare de care au nevoie, fără ca deputaţii să aleagă ce e mai bine sau nu pentru sate.

Proiectul modificărilor la Legea finanţelor publice locale a fost aprobat în două lecturi, fiind promisă aprobarea lui finală în sesiunea de toamnă 2013, cu punerea în aplicare începând cu 1 ianuarie 2014. Legea prevede relaţii bugetare directe dintre centru şi primării şi formule de transferuri de bani calculate după numărul populaţiei.