logo

Adoptarea Constituției fost expresia aspirațiilor poporului de a trăi într-o țară suverană


https://www.ipn.md/ro/adoptarea-constitutiei-fost-expresia-aspiratiilor-poporului-de-a-trai-7965_1098531.html

Adoptarea Constituției fost expresia aspirațiilor poporului de a trăi într-o țară suverană și independentă. Aceste valori, puse la încercare periodic, trebuie apărate cu încredere nu doar de Curtea Constituțională, dar și de fiecare cetățean. Curtea a transmis acest mesaj cu ocazia aniversării a 29 de ani de la adoptarea Constituției, transmite IPN.

În mesaj se mai spune că o Constituție trebuie să facă față provocărilor istorice, asigurând perpetuarea democrației și a statului de drept. Deși Constituția din 1994 a fost supusă revizuirii, principiile și valorile fundamentale ale blocului de constituționalitate rămân intacte. În calitatea sa de gardian al Constituției, Curtea Constituțională menționează că asigură întâietatea acestor principii, nu a intereselor politice contrare de moment.

„Constituția din 1994 nu este una extinsă ca volum, dar a reușit în 29 de ani să asigure necesitățile unei societăți dornice de libertate și de democrație. În jurisprudența sa, Curtea a subliniat că Constituția reprezintă un „instrument viu", care trebuie interpretat pornind de la spiritul său, astfel încât să se asigure funcționalitatea instituțiilor statului și respectarea strictă a principiilor și a valorilor supreme”, se menționează în mesajul Curții.

Constituția Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994 și a intrat în vigoare la 27 august 1994.