Adolescenţi din regiuni diferite ale Moldovei au arătat că pot să se înţeleagă chiar dacă vorbesc limbi diferite
https://www.ipn.md/ro/adolescenti-din-regiuni-diferite-ale-moldovei-au-aratat-ca-pot-sa-se-inteleaga-c-7967_987172.html
Adolescenţi din trei regiuni ale Republicii Moldova – regiunea transnistreană, regiunea autonomă găgăuză şi din raioanele de centru ale ţării – s-au întâlnit într-un oraş improvizat, „Lachiveli”, în care au încercat să lege prietenii. Activitatea face parte din proiectul „O singură Lume”, ediţia a 3-a, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele Organizaţiei de tineret „Integritate”, Tatiana Latvionva, a declarat miercuri, 15 decembrie, într-o conferinţă de presă că tinerii sunt foarte diferiţi. Tinerii din regiunea transnistreană sunt mai activi, poate pe alocuri mai agresivi, mai insistenţi. Cei din partea dreaptă a Nistrului sunt foarte prietenoşi şi foarte veseli, iar tinerii din sudul ţării sunt buni observatori, sunt mai atenţi. Când se întâlnesc ştiu să lege prietenii durabile. Bariera cea mai mare este limba de comunicare. Pentru că nu toţi cunosc româna, la taberele de vară organizate în cadrul proiectului şi la diverse activităţi comune se vorbeşte ruseşte.
Unul din participanţii la proiect, Alexandru Spiridonov din Râbniţa, a declarat că a fost o vară de neuitat. „Tinerii din toate regiunile au fost prietenoşi. Unde nu ne-am înţeles prin cuvinte, ne-am înţeles din gesturi şi mimică”, a spus tânărul.
Participantul din Găgăuzia, Ceadîr-Lunga, Fiodor Culiv, a spus că a fost distractiv şi util să-şi facă prieteni din regiunea transnistreană şi din centrul Moldovei. „De la început am fost mai retraşi, după care am început să comunicăm, să găsim interese comune şi să prietenim. A fost foarte bine, ca într-o ţară unită. Avem obiceiuri comune, ascultăm aceeaşi muzică, avem aceleaşi interese”, a menţionat Fiodor.
Un alt participant din Chişinău, Victor Lupcaşcu, a spus că la început etnia şi poziţionarea geografică au constituit o problemă, după care participanţii au început să se înţeleagă. „De la început vorbeam în română, după care am început a vorbi în limba rusă chiar şi între noi. Îmi pare bine că mi-am făcut prieteni cu care ţinem şi acum legătura”, a spus Victor.
În acest an tabăra de vară a fost organizată la Măşcăuţi, la ea participând 60 de tineri. Tabere de acest fel au mai fost organizate 2006 şi 2009.