Administraţiile locale ar trebui să fie mai agresive în căutarea surselor financiare, analist
https://www.ipn.md/ro/administratiile-locale-ar-trebui-sa-fie-mai-agresive-in-cautarea-surselor-financ-7966_989333.html
Bugetul de stat pentru 2011 nu va acoperi toate reformele preconizate. Marea problemă este polarizarea economică şi financiară dintre centru şi periferii, care este enormă, a declarat într-un comentariu pentru Info-Prim Neo analistul economic Iurie Gotişan de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă.
„Bugetul Chişinăului pentru 2011, mă refer aici mai mult la partea de cheltuieli, este de circa 1,9 miliarde de lei. Cel de stat este ceva mai mare, de 19 miliarde de lei. Deci, ar veni că bugetul municipal constituie cam 10% din bugetul de stat”, a menţionat expertul.
Iurie Gotişan subliniază că peste 60% din veniturile colectate de administraţia locală sunt direcţionate către bugetul central, astfel autorităţile din provincie rămân „legate de mâini şi de picioare”. Este practic imposibil ca banii rămaşi să fie alocaţi pentru reparaţia unui drum sau pentru reparaţia unei şcoli sau grădiniţe etc.
Despre descentralizarea financiară şi fiscală se vorbeşte de mult timp, deoarece există o polarizare enormă între centrul republicii şi periferii. Mai mult de 50% din produsul intern brut al ţării este format în Chişinău şi peste 60% din totalul întreprinderilor din ţară sunt concentrate în Chişinău.
În această situaţie, spune expertul de la ADEPT, administraţiile publice locale ar trebui să-şi schimbe modelul de abordare şi utilizare a finanţelor publice, ar trebui sa fie mai agresive în căutarea unor surse financiare. Sunt tot felul de organizaţii care ar acorda bani, însă beneficiarii ar trebui să vină cu un plan bine gândit, cu nişte oferte raţionale de finanţare.