logo

Administraţia transnistreană politizează proiectele economice şi sociale, declaraţie


https://www.ipn.md/ro/administratia-transnistreana-politizeaza-proiectele-economice-si-sociale-declara-7966_1021362.html

Administraţia de la Tiraspol a refuzat implementarea mai multor proiecte cu destinaţie socială şi economică dându-le o tentă politică sau solicitând să figureze ca entitate independentă la semnarea acordurilor pentru a implementa aceste proiecte. George Balan, şeful Biroului pentru reintegrare, a declarat, la conferinţa anuală internaţională MACRO-2015, cu tema: „Promovarea securităţii economice şi sociale în contextul unor riscuri majore”, că Tiraspolul a refuzat mai multe proiecte regionale din aceste motive, transmite IPN.

George Balan e de părere că dacă mâine am scoate toate punctele de control de pe ambele maluri ale Nistrului, atunci populaţia din Moldova şi regiunea transnistreană ar putea trăi absolut normal mai departe. Problema nu este rezolvată din cauza unor viziuni politice şi din cauza intereselor unor entităţi străine care nu doresc ca Moldova să meargă şi să se integreze în anumite comunităţi.

Şeful Biroului pentru reintegrare a menţionat că autorităţile constituţionale îi susţin pe agenţii economici din stânga Nistrului cât de mult pot. Astfel, agenţii economici din regiunea transnistreană nu plătesc absolut nimic în bugetul de stat al Republicii Moldova, chiar dacă sunt înregistraţi de Chişinău pentru a putea avea acces la pieţele străine. Anterior, aceştia achitau un anumit comision pentru serviciile vamale, dar a fost eliminat ulterior ca un fel de discriminare pozitivă pentru a nu-i pune în situaţia în care să fie impozitaţi dublu.

Cât ţine de ajutorul umanitar acordat de Moscova, autorităţile centrale ar vrea ca acest ajutor să vină direct prin Chişinău, dar cele din Federaţia Rusă nu sunt de acord. George Balan a adăugat că autorităţile de la Chişinău nu au nimic împotriva acordării acestui ajutor în formă de bani ca supliment la pensii, iar dacă Rusia vrea să extindă acest ajutor, atunci autorităţile se oferă să primească aceşti bani şi să-i distribuie pentru fiecare pensionar de pe ambele maluri ale Nistrului.

George Balan a menţionat că un drum asemeni celui dintre Sărăteni-Soroca urma să fie construit de la Chişinău, prin regiunea transnistreană, până la graniţa cu Ucraina, dar administraţia de la Tiraspol a refuzat să le permită experţilor străini să intre pe teritoriul regiunii pentru a face studiul de fezabilitate.

Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, a menţionat că dreptul de a vinde pe malul drept trebuie să fie acompaniat de anumite responsabilităţi. „Nu este fezabil să le acorzi acest drept agenţilor economici din stânga Nistrului, dacă nu va fi reformat mecanismul de impozitare, deoarece aceasta va duce la concurenţă neloială faţă de agenţii economici din dreapta Nistrului”, a spus expertul.