logo

Administrația comunei Băcioi acuză că este împiedicată să realizeze proiecte sociale


https://www.ipn.md/ro/administratia-comunei-bacioi-acuza-ca-este-impiedicata-sa-realizeze-proiecte-7965_1045563.html

Administrația comunei Băcioi acuză blocaj în realizarea proiectelor sociale în localitate. Primarul Vitalie Șalari a menționat, într-o conferință de presă la IPN, că guvernarea, prin intermediul instituțiilor statului și a unor persoane interpuse, blochează în mod intenționat aceste inițiative pentru a acuza conducerea Primăriei că nu este capabilă să realizeze proiectele promise în campania electorală.

Edilul a menționat că aceste acțiuni au scopul de a compromite administrația în fața localnicilor și prin acest mod de a-i scădea șansele la viitoarele alegeri. „În ultimul an nu am beneficiat de fonduri pentru realizarea unor proiecte suplimentare pe motiv că nu ne supunem partidului de guvernământ. Ne-au fost blocate mai multe proiecte menite să îmbunătățească viața locuitorilor, proiecte legate de drumuri, de iluminarea stradală. Acum un an, am avut percheziții, invocându-se că am fi trucat licitația pentru un proiect legat de grădiniță. De asemenea, au fost ridicate dosarele pentru proiectul cu stația de epurare”, spus Vitalie Șalari.

Potrivit primarului, toate inițiativele bune propuse de persoane din administrația publică locală sunt blocate dacă nu aparțin Partidului Democrat. Acesta susține că guvernarea blochează aceste inițiative prin câțiva consilieri ai Partidului Socialiștilor sau ai Partidului Democrat, care depun tot felul de plângeri nemotivate la Centul Național Anticorupție. Astfel, persoane implicate în diferite proiecte sociale ajung să fie hărțuite, inclusiv se ajunge la intentarea ilegală de cauze penale.

Primarul spune că același scenariu s-a aplicat și în cazul staționarului de zi, propus să fie deschis în cadrul Centrului de sănătate Băcioi. Invocându-se un denunț al consilierului local Viorel Gortolomei, reprezentant al PSRM, care activ conlucrează cu președintele organizației primare a PDM din Băcioi, arhitectul care a semnat proiectul, Oleg Druță, a fost citat la Centrul Național Anticorupție și acuzat de fals în acte.  „La audierea arhitectului, ofițerul de urmărire penală insista ca acesta să depună depoziții împotriva mea, să spună că a primarul i-a dat indicații să modifice schema imobilului”, a spus Vitalie Șalari, remarcând că proiectul nici măcar nu avea semnătura sa și în niciun caz nu a dat astfel de indicații.

Viceprimarul comunei Băcioi, Ilie Leahu, a menționat că administrația publică locală este eficientă atunci când există dialog, cooperare cu instituțiile statului, cu agenții economici și cu cetățenii. Ilie Leahu consideră că pentru a evita situațiile de conflict, de dezbinare, este necesară realizarea reformei administrativ teritoriale. „Reforma administrativ teritorială  nu mai poate fi amânată, ea trebuie să fie una viabilă și să corespundă realităților, oferind o viziune strategică pe termen lung pentru modernizarea satelor și orașelor noastre. Este nevoie de a ajunge la un consens național pentru a evita pe viitor asemenea situații de dezbinare și alte ciocniri care există în prezent”, a remarcat viceprimarul de Băcioi, localitate care face parte din componența municipiului Chișinău.