logo

Administrarea vamală şi fiscală afectează negativ productivitatea companiilor, studiu


https://www.ipn.md/ro/administrarea-vamala-si-fiscala-afecteaza-negativ-productivitatea-companiilor-st-7966_1005820.html

Unele dintre cele mai presante probleme în mediul de afaceri, care afectează negativ productivitatea şi competitivitatea companiilor sunt administrarea vamală şi fiscală. Astfel arată datele unui studiu lansat de Banca Mondială - „Moldova: Priorităţi de politici pentru dezvoltarea sectorului privat”, în cadrul unei mese rotunde. Studiul prezintă constrângerile principale pentru dezvoltarea sectorului privat în ţară, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerul Economiei.

Alte probleme care afectează negativ productivitatea companiilor sunt reglementarea în afaceri, cu accent pe domeniile licenţe, autorizaţii, permise şi inspecţii; cadrul concurenţial; şi accesul la finanţare. Deşi în ultimii ani au fost realizate progrese în domeniile respective şi Guvernul şi-a exprimat angajamentul de a realiza reforme în domeniile relevante, mai sunt multe de făcut. Studiul îşi propune să ajute Guvernul prin identificarea domeniilor prioritare şi a recomandărilor pentru reforme, se arată în studiu.

În administrarea vamală, studiul subliniază că performanţa companiilor din Moldova este afectată de întârzieri, cerinţe şi practici de evaluare imprevizibile, inspecţii împovărătoare şi corupţie. Aceste practici conferă incertitudine şi sporesc costurile de tranzacţii ale companiilor în întreaga economie.

În domeniul administrării fiscale, companiile sunt afectate de lipsa consecvenţei în aplicarea amenzilor şi sancţiunilor. Aceasta este (parţial) cauzată de ambiguitatea legislaţiei fiscale şi a deciziilor, scrisorilor şi altor documente aferente. Lipsa consecvenţei reduce capacitatea de planificare a companiilor, deoarece costurile fiscale sunt incerte.

Companiile întâmpină costuri mai mari de reglementare ca urmare a cerinţelor legate de licenţe, permise, autorizaţii şi inspecţii, care se suprapun. În 2012, managerii au raportat că 10 la sută din timpul lor era dedicat conformării cu reglementările guvernamentale din numele firmelor lor.

În ceea ce priveşte concurenţa, economia Moldovei este caracterizează prin concentrarea mare a firmelor în unele industrii şi de cazuri de abuz de poziţie dominantă, profituri monopoliste, coluziune şi alte acorduri orizontale şi de cartel.

În cadrul lansării studiului, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că raportul este unul important, întrucât abordează principalele constrângeri şi priorităţi de politici care afectează dezvoltarea economică şi competitivitatea Moldovei.