Aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului va face în bugetul R. Moldova o gaură de circa 150 mil. de lei
https://www.ipn.md/ro/aderarea-rusiei-la-organizatia-mondiala-a-comertului-va-face-in-7966_962947.html
Aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) va face o gaură în bugetul R. Moldova de circa 150 mil. de lei, a declarat pentru Info-Prim Neo analistul economic Veaceslav Ioniţă.
Potrivit expertului, odată cu semnarea de către RM a Protocolului bilateral cu privire la finalizarea negocierilor de aderare a Rusiei la OMC, TVA va fi plătită după regulile acestei organizaţii, adică nu va fi percepută ca până în prezent, în relaţiile cu Rusia, în ţara de origine, ci în ţara de destinaţie.
Potrivit lui Ioniţă, până la embargoul vinurilor, Rusia era singura ţară cu care R. Moldova înregistra o balanţă comercială pozitivă, adică exporturile erau mai mari decât importurile. Odată cu implementarea de către Federaţia Rusă a regulilor OMC şi cu reluarea exporturilor producţiei agricole şi vinicole către Rusia, TVA pe care ar obţine-o RM de la mărfurile importate din această ţară ar fi cu mult mai mică decât TVA pe care R. Moldova trebuie să o restituie agenţiilor economici care exportă în Rusia. Ioniţă a precizat că atunci când un agent economic exportă o anumită marfă, la vamă i se restituie TVA, care este inclusă în costul mărfii declarate, din simplul motiv că în ţara de destinaţie acesta va fi obligat să plătească TVA la marfa exportată.
În cazul gazelor naturale, la cei 170 USD negociaţi pentru anul 2007, li se va adăuga cele 5% TVA care au fost percepute până în prezent la livrarea gazelor. Însă, spune Ioniţă, există o mare probabilitate ca, pe viitor, Guvernul să majoreze TVA la gaze până la cota standard, adică de 20%, pentru a suplini golul financiar creat odată cu perceperea taxei în ţara de destinaţie. Astfel, în cazul perceperii unei TVA de 20% pentru gaze, consumatorul final va fi obligat să achite pentru 1 m. c. în jur de 3,5 lei, faţă de 2,3 lei care ar fi echivalentul tarifului stabilit, de 0,17 USD pentru 1 metru cub.
R. Moldova şi Federaţia Rusa au semnat recent la Moscova Protocolul bilateral cu privire la finalizarea negocierilor de aderare a Rusiei la OMC. Protocolul a fost semnat în cadrul întrevederii dintre ministrul rus al Dezvoltării Economice, Gherman Greff şi ministrul moldovean al Economiei şi Comerţului, Igor Dodon. Acordul privind principiile de percepere a impozitelor indirecte în comerţul bilateral nu a fost semnat, deşi, anterior, Dodon a declarat că, la momentul semnării acceptului pentru aderarea Rusiei la OMC, RM ar dori să obţină semnarea Acordului privind perceperea impozitelor indirecte în comerţul bilateral. Acesta prevede, în special, perceperea TVA la livrarea gazelor după principiul ţării de destinaţie şi nu a celei de origine, cum s-a efectuat până în prezent în raport cu R. Moldova.
Ulterior, Igor Dodon a declarat pentru Info-Prim Neo că, odată cu semnarea protocolului de aderare a Federaţiei Ruse la OMC, nu mai este necesară şi semnarea acordului respectiv, deoarece regulile OMC prevăd perceperea TVA în ţara de destinaţie.
Referindu-se la taxa pe valoarea adăugată de 20% la livrarea gazelor naturale în RM, ministrul Economiei şi Comerţului a declarat că taxa actuală la gaze de 5% va fi menţinută şi pe viitor, astfel că tarifele la gaze pentru consumatori nu vor fi cu mult mai mari în comparaţie cu preţul negociat de 170 USD pentru 1 mie de metri cubi.