logo

Aderarea la UE este șansa de reintegrare pentru cele două maluri ale Nistrului, sociolog


https://www.ipn.md/ro/aderarea-la-ue-este-sansa-de-reintegrare-pentru-cele-8004_1109987.html


Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este șansa de reintegrare pentru cele două maluri ale Nistrului. În momentul de față, când Moldova este în proces de negocieri, inclusiv cu sprijinul partenerilor externi, Chișinăul are mai multe instrumente de presiune asupra administrației de la Tiraspol. Declarația aparține doctorului în sociologie, Tatiana Cojocari, și a fost făcută la dezbaterea publică: „Regiunea transnistreană în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la UE”, organizată de Agenția de presă IPN.

Experta permanentă a proiectului a menționat că malul drept ar putea deveni protectorul regiunii transnistrene dacă ar fi un pic mai implicat și dacă ar comunica mai eficient.

Tatiana Cojocari a menționat că integrarea Republicii Moldova în UE și reintegrarea celor două maluri sunt două procese interconectate. Odată cu semnarea Acordului de Asociere și liberalizarea regimului de vize, cetățenii de pe malul stâng s-au bucurat de un șir de beneficii. Sunt peste 300 de mii de oameni din regiune care dețin cetățenia și pașaportul Republicii Moldova.

Tatiana Cojocari spune că regiunea transnistreană, comparativ cu Găgăuzia, este într-o situație mult mai complicată. Are un război sub coastă, are o armată străină pe teritoriul său. „Riscul și pericolul ca regiunea transnistreană să fie implicată într-un conflict armat a crescut foarte mult. Și riscul ca regiunea să fie utilizată de Rusia în războiul din Ucraina a crescut foarte mult”, explică doctorul în sociologie.

Potrivit Tatianei Cojocari, oamenii din regiune se uită la malul drept ca la o șansă de protecție. „Dacă într-adevăr dorim să mergem și să punem bazele unui proiect de reintegrare a celor două maluri, este nevoie să fie un proiect care să fie susținut de populația de pe ambele maluri”, a notat experta.

Tatiana Cojocari a precizat că percepțiile se schimbă pe malul stâng al Nistrului, iar acest lucru este confirmat și de un studiu  realizat online în rândul a peste 400 de respondenți. Cercetarea arată că peste 35% din populația de pe malul stâng ar susține aderarea Republicii Moldova la UE. Totodată, 45% din intervievați au declarat că ar susține reintegrarea celor două maluri ale Nistrului.

„Liderii nerecunoscuți din Tiraspol sunt afaceriști și vor să mențină status quo-ul doar pentru a se îmbogăți. În momentul în care avem parteneri externi, ei ne pot ajuta să punem presiune asupra acestor lideri nerecunoscuți din regiunea transnistreană și să creștem cumva rolul nostru în regiune”, consideră experta.

Nu este de ignorat nici faptul că și în regiune, ca și în toată Moldova, există oameni care au afinități culturale sau simpatie față de Federația Rusă. Mai ales că, timp de 30 de ani li s-a spus că Rusia este protectorul regiunii. Dar studiul realizat arată că aproape 25% din locuitorii malului stâng afirmă că Federația Rusă este un pericol de securitate pentru regiune, notat experta.

Tatiana Cojocari consideră că actualul context regional îi oferă Chișinăului mai multe instrumente de presiune. „Din păcate nu am văzut asta până acum. Sperăm să vedem asta de acum înainte din partea Guvernului Chișinău. Vă oferim facilități, puteți fi parte a procesului de aderare, dar și voi, la rândul vostru, trebuie să implementați anumite lucruri”, a mai spus doctorul în sociologie.

Dezbaterea publică la tema „Regiunea transnistreană în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la UE” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.