Aderarea la Tratatul Comunităţii Energetice deschide pentru Moldova noi oportunităţi de investiţii în sistemul energetic
https://www.ipn.md/ro/aderarea-la-tratatul-comunitatii-energetice-deschide-pentru-moldova-noi-oportuni-7966_989264.html
Participarea la Tratatul Comunităţii Energetice oferă Republicii Moldova posibilitatea de a atrage mai multe investiţii în sistemul energetic pentru interconectarea la reţele energetice europene şi diversificarea surselor de aprovizionare cu resurse energetice a ţării. Declaraţia îi aparţine viceministrului economiei, Ilarion Popa, citat de Info-Prim Neo.
Potrivit viceministrului, în 2011 urmează să fie finalizate lucrările şi să fie dată în exploatare LEA 110 kV pe segmentul Fălciu-Goteşti. Pentru o altă linie de interconectare, Bălţi- Suceava, a fost elaborat studiul de fezabilitate şi există asigurări de la partenerii de dezvoltare pentru finanţarea acestui proiect.
În 2011 urmează să înceapă şi lucrările de construcţie la gazoductul Ungheni – Iaşi, cofinanţat din Programul operaţional transfrontalier România – Moldova –Ucraina. Pentru acest proiect există finanţare parţială. Deocamdată, pentru Republica Moldova sunt alocate 3 milioane de euro, iar pentru România 4 milioane de euro. Costul proiectului se estimează la 20 de milioane de euro. „Vom prezenta proiectul donatorilor şi sperăm să obţinem banii necesari”, a menţionat viceministrul economiei, Ilarion Popa.
Oficialul a mai spus că, în paralel cu îmbunătăţirea infrastructurii energetice, Moldova va identifica şi alţi furnizori de energie electrică. O atenţie mare va fi acordată sporirii eficienţei energetice. În curând îşi va începe activitatea Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE), pe lângă care va a fi creat şi Fondul de Eficienţă Energetică. Acest Fond va propune întreprinderilor diverse instrumente de finanţare a proiectelor de eficienţă energetică, va stimula proiectele de utilizarea a surselor alternative de energie.
În proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2010 este prevăzută suma de 25 de milioane de lei pentru activitatea AEE şi Fondului de Eficienţă Energetică. Mijloacele alocate din buget urmează să fie suplimentate prin atragerea investiţiilor de la instituţiile internaţionale şi investitorii privaţi interesaţi.
Tratatul Comunităţii Energetice a fost fondat în 2005 pentru a forma un spaţiu comun de reglementare a pieţei energetice pe teritoriul UE şi Europei de Sud-Est. Începând cu noiembrie 2006, Republica Moldova a avut statut de observator la această organizaţie, iar în martie curent a semnat aderarea la Tratat.