logo

Aderarea Georgiei la UE a fost suspendată


https://www.ipn.md/ro/aderarea-georgiei-la-ue-a-fost-suspendata-7965_1105677.html

După ani de aspirații la UE, inclusiv în cadrul triumviratului Moldova – Ucraina – Georgia, aderarea Georgiei la UE a fost suspendată, transmite IPN cu referință la Eureporter.

În cadrul unui eveniment de ieri, vizând extinderea UE, ambasadorul Uniunii Europene la Tbilisi, Pawel Herczynski, a spus, că „din păcate, procesul de aderare a Georgiei la UE este oprit pentru moment”, dovedind că lipsa unor progrese întoarce lucrurile înapoi. El a specificat că suspendarea „a fost decisă de liderii UE în timpul ultimei reuniuni a Consiliului European”.

În esență, ambasadorul a eliminat orice posibilitate de manevră în interpretarea concluziilor Consiliului de luna trecută, care se refereau la complexitatea acțiunilor guvernului georgian „care pune în pericol calea Georgiei către UE, ducând de facto la înjumătățirea procesului de aderare”.

Punctul culminant în acest suspans l-a constituit adoptarea legii privind „agenții străini” din Georgia, modelată după legislația rusă, îndreptată împotriva oricărui mod de a gândi altfel. Adoptarea legii a condus la săptămâni de proteste în capitala Georgiei, Tbilisi.

„Legea „Cu privire la transparența influenței străine” îndepărtează în mod clar țara de îndeplinirea celor nouă pași [solicitați de statutul de candidat la UE – n.r.], iar retorica anti-occidentală și antieuropeană este, de asemenea, complet incompatibilă cu scopul declarat de aderare la Uniunea Europeană”, a spus ambasadorul Gerchinsky.

El a anunțat, de asemenea, că UE a înghețat fondurile rezervate Georgiei în cadrul Facilității europene pentru pace, în valoare de 30 de milioane de euro în acest an. El a adăugat că „în cazul în care situația se deteriorează în continuare, sunt luate în calcul mai multe acțiuni” și a menționat că „este trist să vedem relațiile UE-Georgia într-un punct atât de jos, când ar fi putut fi într-un apogeu”.

UE a acordat Georgiei statutul de candidat în decembrie anul trecut, dar acum, potrivit ambasadorului, liderii europeni „nu înțeleg intențiile actualelor autorități georgiene”.

Totodată, Consiliul European și-a reafirmat sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei și solidaritatea cu poporul georgian. Forul european s-a angajat să susțină în continuare aspirațiile europene ale georgienilor.