Adaosul comercial la pastele făinoase, crupe şi orez va fi reglementat de stat
https://www.ipn.md/ro/adaosul-comercial-la-pastele-fainoase-crupe-si-orez-va-fi-reglementat-de-stat-7966_969974.html
Pastele făinoase, crupele şi orezul au fost introduse în lista mărfurilor pentru care adaosul comercial este reglementat de stat.
Precum transmite Info-Prim Neo, decizia a fost luată în şedinţa de miercuri, 4 iunie, a Cabinetului de miniştri ca reacţie la majorarea speculativă a preţurilor la unele produse alimentare în reţeaua de comerţ cu amănuntul.
Prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului, a informat că preţul zahărului la producător a rămas neschimbat, de 9,10 lei, iar stocurile de zahăr se ridică la circa 23 de mii de tone. Dodon a remarcat că şi stocurile de orez, care constituie peste 3 mii tone, sunt suficiente pentru acoperirea consumului timp de 3 luni. Astfel, majorarea preţurilor de desfacere este nejustificată din punct de vedere economic. În cadrul controalelor efectuate de organele de resort au fost depistate mai multe depozite care au sistat vânzarea zahărului şi a orezului, creând astfel un deficit artificial pe piaţă. Potrivit şefului Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, Sergiu Puşcuţă, agenţii economici care au încălcat reglementările legale privind limita rentabilităţii vor fi sancţionaţi cu amenzi în mărimea profitului ilicit şi confiscarea profitului încasat.
Viorelia Cărare, director general al Agenţiei pentru Protecţia Concurenţei a informat despre iniţierea de către Agenţie a unei investigaţii din oficiu privind încălcarea de către unii agenţi economici, care comercializează zahăr a articolelor 6 şi 7 a Legii concurenţei, care vizează înţelegeri de cartel sau înţelegeri cu scop de a crea un deficit artificial pe piaţă şi în curând se va pronunţa asupra impactului acestor fenomene în majorarea preţurilor sau a lipsei produsului în unele magazine din teritoriu.
Ministrul Economiei şi Comerţului a menţionat că în cazul uleiului, limita adaosului comercial nu a fost depăşită. Cu toate acestea, în cel mai scurt timp producătorii de ulei şi responsabilii din acest domeniu vor fi convocaţi pentru a examina în detalii structura preţului acestui produs.
În ceea ce priveşte preţul orezului pe piaţa internă, potrivit lui Igor Dodon, acesta a crescut din cauza sistării exporturilor de către China şi Indonezia. Preţurile la carne au crescut în ultimul timp datorită reducerii producţiei interne, iar după ce comisia specializată a iniţiat majorări a cotelor de import a cărnii, preţul acestui produs pe piaţa internă ar trebui să scadă.
Totodată, Dodon, a declarat că preţurile interne la produsele petroliere asigură operatorilor de pe piaţă un profit de 0,5% din preţ. Scăderea preţului petrolului sub 123 de dolari pe baril la bursele internaţionale (datele pe 4 iunie) creează premise pentru stabilizarea situaţiei pe piaţa internă. În acelaşi timp, cei mai mari operatori ai pieţei petroliere din Moldova, au anunţat că vor oferi reduceri de 1,2-1,3 lei la un litru pentru motorina livrată producătorilor agricoli în timpul secerişului. Necesităţile producătorilor agricoli în acest scop constituie circa 18 mii tone de motorină.
Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a propus ca instituţiile abilitate să examineze posibilitatea înăspririi măsurilor de contracarare a infracţiunilor ce ţin de majorarea ilegală a preţurilor. În context, Cabinetul de miniştri a format un grup de lucru ce va monitoriza evoluţia preţurilor.
Info-Prim Neo precizează că în prezent în lista produselor social importante, pentru care adaosul comercial este reglementat de stat sunt incluse conservele pentru alimentaţia copiilor, uleiul vegetal, produsele lactate, zahărul, făina, untul, pâinea, săpunul de rufe, detergenţii, materialele de construcţie (inclusiv cimentul) şi un şir de medicamente, aprobate de Ministerul Sănătăţii.
La pâine adaosul comercial constituie 8% , la medicamente 40% , iar la restul 20% pe tot lanţul valoric începând de la producător.