Scriitorul și jurnalistul Alexandru Popescu și-a lansat miercuri, 24 mai, cel de-al doilea roman, intitulat „Adâncuri incolore”, lansarea evenimentul având loc la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”. Cartea a apărut la editura ARC din Chișinău și povestește drama oamenilor unui sat fictiv din Stepa Bugeacului, transmite IPN. Acțiunea se învârte în jurul unui lac, un loc mistic, care înghite vieți omenești și e piperată cu violență, alcoolism, hoție, corupție și alte realități ale Republicii Moldova.
„E o lectură interesantă în care Alexandru Popescu face o scanare a unei mentalități a satelor din sudul Basarabiei. Ceea ce apreciez mult este capacitatea autorului de a nu scăpa firele narative. Fiecare personaj este susținut și condus spre un anumit deznodământ”, a menționat scriitorul Vitalie Ciobanu, prezent la lansare.
Criticul literar Eugen Lungu a vorbit, la rândul său, despre temele abordate în roman, în special, tema puterii brute și cea a tradiției istorice. „Nu este o narațiune simplă. El (autorul) mediază totul prin mai multe elemente artistice și simbolice. El știe să dea ficțiunii o credibilitate artistică. În roman dispare distanța dintre realitate și virtualitate. Cred că și acest roman al lui Alexandru Popescu este o reușită a sa. Textul rezistă ca literatură și e un nou succes pentru autor”.
„Cât scriam am plâns și am râs împreună cu personajele. Aveam frica că voi fi suspectat de grafomanie, că am scos două romane în doi ani. Când am terminat manuscrisul pentru „Adâncuri incolore” am realizat că nu mai am ce adăuga sau scoate din text. De ce aș amâna publicarea lui? Și dacă vine mâne sfârșitul lumii? Ar fi fost păcat să nu fi tipărit romanul până atunci. Un gând copilăresc, recunosc, dar el a dominat decizia de a-l publica”, a declarat Alexandru Popescu de la microfon.
Autorul a participat cu noul său roman și la Zilele Literaturii Române, desfășurat la Chișinău între 16 și 20 mai, eveniment organizat de Uniunea Editorilor din Republica Moldova. Este deja la a VII-ea ediție și e o platformă în care scriitori din România și Republica Moldova se întâlnesc cu cititorii și discută despre carte.
Alexandru Popescu, născut la Bender, a debutat anul trecut cu romanul „Montana”, ce povestește drama unui copil care a fost martorul conflictului de pe Nistru, din 1992. Cartea a fost bine primită de criticii literari și a luat deja câteva distincții, printre care, premiul pentru debut în literatură al Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu”. Autorul a activat anterior la posturi Tv și radio din Moldova, dar și la agenția de presă IPN. Actualmente trăiește împreună cu soția și fiica în orașul Maidstone din Marea Britanie.