Blocul electoral ACUM DA PAS refuză invitația PSRM la dialog în vederea formării unei majorități parlamentare. În cadrul unui briefing de presă, liderii ACUM au amintit de faptul că, înainte de alegeri, toți candidații blocului la funcția de deputat au semnat un angajament public că nu vor face alianțe cu partidele oligarhice și anti-europene, iar acum este timpul ca aceste angajamente să fie respectate, transmite IPN.
Liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a spus că Vlad Plahotniuc, liderul PDM, și Igor Dodon, liderul informal al PSRM, prin invitațiile făcute blocului ACUM, „caută să-și și mascheze alianța și negocierile pe care le poată încă dinaintea alegerilor”. Andrei Năstase mai spune că „Plahotniuc şi Dodon care au decis în mod ipocrit să folosească blocul ACUM pe post de primă opțiune, ca mai apoi fie să desăvârșească și să formalizeze o coaliție obscură, fie să decidă de comun acord declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, concomitent cu cele locale, punând în aplicare mecanismele votului mixt de fraudare a alegerilor”.
Potrivit lui Andrei Năstase, „ACUM nu va intra în acest joc perfid, prin care puterea este tranzacționată și împărțită după bunul plac al celor care au stăpânit și au de gând să stăpânească în continuare Moldova pentru ei și pentru grupurile lor de interese”. Andrei Năstase afirmă că dacă, blocul ACUM ar face acest lucru, ar dezamăgi definitiv și irevocabil oamenii. „Deputații ACUM nu vor negocia principii și valori, votul obținut din partea oamenilor, nici viitorul Moldovei”.
Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că cea mai bună soluție în situația creată este adoptarea în regim de urgență a unui set de proiecte de legi privind scoaterea instituțiilor statului din starea de captivitate și edificarea unui stat de drept și democratic. Potrivit Maiei Sandu, deputații trebuie să aprobe o declarație prin care să fie recunoscut faptul că Republica Moldova este un stat capturat. Alte proiecte de legi vor viza ajustarea cadrului normativ pentru demiterea procurorului general, conducerii Serviciului de Informații și Securitate, a membrilor Comisiei Electorale Centrale, Centrului National Anticorupție, Consiliului Audiovizualului, Autorității Naționale de Integritate, Curții Supreme de Justiție etc.
Maia Sandu a mai spus că ACUM va solicita, prin intermediul altui proiect de lege, anularea sistemului mix de vot t. La fel, va propune formarea a trei comisii parlamentare de anchetă. Una să investigheze furtul miliardului, cu obligarea prezentării de către Banca Națională a raportului Kroll 2. Alta – pentru a vedea consecințele implementării Legii privind amnistia capitalului. Și a treia – pentru anchetarea operațiunilor de spălare a banilor. Maia Sandu le transmite deputaților aleși că acum este momentul să demonstreze că reprezintă cu adevărat voința poporului. I-a îndemnat să se elibereze de frică, să scape de șantajul grupurilor oligarhice și să decidă în interesul țării.
După alegerile din 24 februarie, PSRM a acumulat 35 de mandate în noul Parlament, PDM – 30, Blocul electoral ACUM DA PAS – 26 de fotolii de deputat, Partidul Politic Şor – 7, iar trei deputați au acces independent.