logo

Acum e momentul să se ceară retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Moldovei, opinie


https://www.ipn.md/ro/acum-e-momentul-sa-se-ceara-retragerea-trupelor-rusesti-de-pe-teritoriul-moldove-7978_1011499.html

Anume acum, în contextul situaţiei regionale provocate de criza din Crimeea, este cel mai potrivit moment ca Moldova să ceară retragerea armatei ruse de pe teritoriul său din stânga Nistrului. Acum Moldova va obţine susţinerea maximă din partea comunităţii internaţionale. Opinia a fost expusă într-un interviu pentru IPN de către expertul ucrainean, Anna Şelest, cercetător ştiinţific superior al filialei din Odesa a Institutului Naţional pentru Studii Strategice, Ucraina.

Expertul susţine că situaţia creată în Ucraina are o influenţă directă şi indirectă asupra Moldovei. Influenţa indirectă a început chiar în preajma Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Moldova şi Georgia au parafat acorduri de asociere cu UE. Anna Şelest consideră că UE are nevoie de un exemplu pozitiv al politicii Parteneriatului Estic şi astfel a urgentat procedurtile legate de semnarea Acordului de Asociere, dar şi de acordare a regimului liberalizat de vize.

În ceea ce ţine de situaţia din Moldova, expertul accentuează necesitatea acordării atenţiei deosebite populaţiei vorbitoare de rusă pentru ca pe viitor şi Moldova să nu se pomenească în situaţia că este invadată militar sub pretextul protejării cetăţenilor vorbitori de rusă. Anna Şelest sugerează  şi acordarea unei atenţii speciale  regiunii transnistrene şi Găgăuziei. Expertul admite destabilizarea situaţiei în aceste regiuni, dar care nu neapărat să decurgă asemeni celei din Crimeea.

Anna Şelest mai menţionează faptul că situaţia în care s-a pomenit Ucraina demonstrează cât de nesigure sunt acordurile internaţionale din care face parte deoarece unele state, precum Rusia, nu le respectă. „Moldova are statut de neutralitate, dar e suficient oare? Ucraina la fel a semnat Memorandumul de la Budapesta ca garanţie a securităţii sale, dar s-a dovedit că nu toţi semnatarii iau în serios acest document”, a subliniat Anna Şelest.

Expertul e de părere că Moldova şi Ucraina trebuie să ia în calcul şi alte mecanisme de garanţie a securităţii colective, eventual, în cadrul GUAM, sau poate într-o relaţie bilaterală moldo-ucraineană. În orice caz, Anna Şelest consideră că, cel puţin, desfăşurarea unor aplicaţii militare comune între Moldova şi Ucraina nu ar încurca deloc.

Ucraina se confruntă cu o criză regională în peninsula Crimeea care a decis să-şi declare independenţa, după ce la Kiev s-a schimbat puterea. Referendumul privind alipirea Crimeii la Federaţia Rusă, contestat de autorităţile ucrainene, dar şi de majoritatea actorilor internaţionali, s-a desfăşurat în condiţiile unei prezenţe militare masive, inclusiv a Federaţiei Ruse.