ACUM critică autorităţile că nu au modificat legislaţia pentru a organiza secţii de votare suplimentare peste hotare
https://www.ipn.md/ro/acum-critica-autoritatile-ca-nu-au-modificat-legislatia-pentru-a-organiza-sectii-7965_974516.html
Diaspora moldovenească cere autorităţilor să faciliteze participarea migranţilor la procesul decizional, prin adoptarea unei legi care ar permite votul la urne mobile şi prin poştă, a declarat vineri, 13 martie, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău Sergiu Răileanu, secretarul Asociaţiei Comunităţilor Unite ale Moldovei (ACUM), transmite Info-Prim Neo.
„Ne pare foarte rău că instituţiile statului nu au încercat să modifice legislaţia pentru ca şi emigranţii să-şi poată exprima votul sub o formă mult mai simplă. Noi suntem dispuşi să colaborăm cu toate forţele politice care ne susţin, indiferent de coloratură politică, în speranţa că în viitor acestea vor lua atitudine şi nu vor ignora rolul emigranţilor”, a declarat secretarul ACUM.
Potrivit manifestului ACUM, votat la congresul ACUM de la Roma (7-8 martie), emigranţii mai cer să li se asigure drept de călătorie în Uniunea Europeană fără vize, reducerea costurilor documentelor necesare pentru călători, diminuarea taxelor consulare, dar şi crearea oportunităţilor de investiţii a câştigurilor din străinătate în economia Moldovei.
„La fel, vom cere crearea unui minister pentru problemele migranţilor şi copiilor acestora rămaşi acasă, acceptarea unui reprezentant al diasporei ACUM cu drept nelimitat de expresie în Parlamentul R. Moldova”, a declarat reprezentantul ACUM Ştefan Florea. Potrivit acestuia, majoritatea emigranţilor moldoveni spun că sunt gata să se întoarcă acasă, doar dacă autorităţile le vor crea condiţii decente de trai.
Primul Congres de formare a Comunison-ului (Parlamentului) Federativ al Diasporei Moldovei a fost organizat pe 7 şi 8 martie. La Congres au participat circa 30 de lideri care reprezintă moldovenii şi Moldova peste hotare.
Potrivit informaţiilor de pe pagina electronică ACUM ( www.diasporamoldovei.org), asociaţia a fost fondată pentru prima data în Marea Britanie, în august 2006, ca organizaţie non-guvernamentală internaţională ce are ca scop promovarea şi dezvoltarea comunitară a moldovenilor de pretutindeni. În prezent, ACUM coordonează prin trei Centre de Suport al comunităţii din Londra, Bruxelles şi Bucureşti. Actualmente, asociaţia are deschise afilieri juridice în peste 12 state şi parteneri pe toate continentele, şi prin Comunison va susţine proiecte pentru unirea şi conlucrarea diasporei în grupuri, asociaţii şi filiale ACUM pe ţări.