logo

Actualul Cod al Audiovizualului nu diferă conceptual de cel precedent, opinii


https://www.ipn.md/ro/actualul-cod-al-audiovizualului-nu-difera-conceptual-de-cel-precedent-7967_1026114.html

Actuala variantă a Codului Audiovizualului, care a fot votată concomitent în două lecturi în şedinţa Parlamentului din 26 februarie, nu diferă conceptual de cea precedentă. În plus, actualul Cod nu ţine cont de fentele pe care le-au făcut politicienii şi, în speţă, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, pentru a dribla legea. Declaraţia în acest sens a fost făcută de jurnalistul Ion Terguţă în cadrul unui club de presă organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), transmite IPN.

Potrivit lui Ion Teguţă, în Republica Moldova există probleme legate de concentrarea instituţiilor media şi proprietarii în domeniul audiovizualului. „Problema este că la noi televiziunea şi radioul au fost concepute şi s-au dezvoltat ca instrumente de manipulare. Eu aş fi vrut ca această nouă lege să dea principial o altă abordare în domeniul audiovizualului. Eu aş fi vrut ca acest domeniu al audiovizualului să fie conceput ca un domeniu economic, acolo unde legile economiei trebuie să lucreze în primul rând”, a menţionat Ion Terguţă.

Directoarea CJI, Nadine Gogu, a menţionat că una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă la moment domeniul audiovizualului este concentrarea proprietăţii. „Ar fi trebuit, logic, să ne bucurăm când am văzut că o astfel de lege a fost votată, dar n-am făcut-o. N-am făcut-o pentru că atunci când o lege este adoptată în două lecturi timp de 20 de minute este logic să ne apară nişte semne de întrebare: De ce s-a făcut şi cui serveşte?”, a menţionat Nadine Gogu.

În opinia ei, în procesul de adoptare a legii nu a fost asigurată transparenţa. „Noi am avut acces la proiectul de lege care a fost plasat pe site-ul Parlamentului, era proiectul iniţial. S-a votat altceva şi noi peste câteva zile am reuşit să găsim textul şi am văzut că acolo sunt deja probleme”, a afirmat Nadine Gogu.

Unul dintre autorii proiectului de lege, Adrian Lebedinschi, susţine că în procesul de elaborare a fost consultată practica CEDO care spune că orice licenţă este echivalată cu dreptul de proprietate şi în cazul în care unei persoane îi este retrasă licenţa înainte de termen, înseamnă că i se încalcă dreptul la proprietate.

Totodată, Adrian Lebedinschi a declarat că a nu a semnat proiectul de lege pentru a fi transmis preşedintelui Nicolae Timofti pentru promulgare. „Unica soluţie este să ne  adresăm Consiliului Europei şi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ca să ne facă o expertiză şi să ne spună care este poziţia lor asupra acestui proiect de lege”, a menţionat Adrian Lebedinschi.

Membra CCA, Olga Guţuţui, a declarat că în domeniul audiovizualului există o problemă şi prin simpla modificare şi reducere a numărului de licenţe nu vede cum ar putea fi rezolvată această problemă. „Ar fi bine să consultăm legislaţia României. Cred că ar trebui să intervenim la nivel legislativ ca să nu putem noi, CCA, să ne eschivăm de la faptul că legea nu ne permite să rezolvăm această problemă”, a declarat Olga Guţuţui.