logo

Actuala guvernare se menţine datorită situaţiei geopolitice, experţi


https://www.ipn.md/ro/actuala-guvernare-se-mentine-datorita-situatiei-geopolitice-experti-7978_1021403.html

Situaţia geopolitică complicată din regiune este favorabilă actualei clase politice de la guvernare pentru a se menţine la putere, în pofida faptul că s-a compromis sub toate aspectele. Opinii în acest sens au fost expuse în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Analistul Victor Ciobanu este de părerea că anume aşezarea geografică a Republicii Moldova mai prezintă interes pentru Occident. „Republica Moldova are o poziţie geografică importantă pentru UE şi pentru SUA, iar situaţia geopolitică complicată din regiune îi avantajează pe politicienii noştri . La ultimele două scrutine s-a votat geopolitic. Mesajul politicienilor de dreapta a fost unul aproape de şantaj. Ori noi, ori vine Donabasul. Cam acelaşi mesaj îl adresează şi celor de la Bruxeless”, a opinat Ciobanu.

Un alt analist, Sergiu Tofilat, consideră că moldovenii nu au alternativă decât să aleagă geopolitic. „Noi nu avem politicieni de alternativă, pro-europeni, în care am putea să avem încredere. La noi jumătate din populaţie optează pentru integrarea europeană, iar cealaltă parte doreşte să se integreze în Uniunea Vamală. Admitem că mâine avem alegeri şi la guvernare vine Igor Dodon şi alte partide pro-ruse. La sigur că situaţia din ţară nu se va schimba spre bine”, a spus Tofilat.

Expertul IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov, susţine că la un moment dat mici situaţia geopolitică nu va putea să menţină actuala guvernare, deoarece criza profundă cu care se confruntă ţara ar putea conduce la revolte sociale. „Fără finanţările din exterior guvernarea nu va putea redresa situaţia. Nu este exclus că se va recurge la emisii de lei pentru a putea să se achite salariile şi pensiile. Aceste emisii însă nu vor putea fi acoperite cu valută forte, iar în consecinţă leul moldovenesc se va devaloriza”, a declarat expertul.