logo

Actuala criză politică – artificială, firească şi cu efect de purificare, dezbateri


https://www.ipn.md/ro/actuala-criza-politica-artificiala-fireasca-si-cu-efect-de-purificare-7965_1004069.html



Criza politică în care s-a pomenit Republica Moldova este firească şi chiar benefică pentru societate, aceasta având un efect purificator pentru clasa politică. De această părere sunt deputatul Partidului Liberal Democrat, George Mocanu, şi deputatul liberal, Valeriu Saharneanu. Pe de altă parte, deputatul Partidului Comuniştilor Artur Reşetnicov, afirmă că este vorba despre o criză artificială, provocată de partidele fostei alianţe de la guvernare. Opiniile au fost expuse în cadrul dezbaterii publice „Cultura crizei politice: realităţi, necesităţi şi norme”, organizate de agenţia de presă IPN, marţi, 19 martie.

Deputatul din fracţiunea Partidului Liberal, Valeriu Saharneanu, e de părere că această criză politică este ceva firesc, este o problemă de parcurs pentru societatea moldovenească penetrată de o sumedenie de interese. „Suntem într-o criză obişnuită care ţine de calea de parcurs a Republicii Moldova, avem antecedente, o criză pe care sistemul vechi nu o poate administra, deoarece noi mai păstrăm elemente sovietice”, a subliniat liberalul.

Valeriu Saharneanu este de acord cu declaraţiile liderului său de partid, Mihai Ghimpu, că liberal-democratul Vlad Filat a creat această criză politică. Deputatul se întreabă cum pot liberalii să-l ierte pe acesta pentru denunţarea acordului de constituire a alianţei de guvernământ.

Colegul de partid al lui Vlad Filat, deputatul PLDM, George Mocanu, a spus că atunci când vii la putere cu unele promisiuni trebuie să ai un mandat ca să le realizezi. „Dar atunci când vii la putere într-o ţară distrusă, când trebuie să reformezi multe, iar reformele nu sunt înţelese, în doi ani nu reuşeşti să le aplici”, a remarcat parlamentarul.

George Mocanu e de părere că efectele crizei politice actuale sunt şi pozitive, şi negative. „Aceasta este o metodă de purificare, politicienii au intrat în criză de idei, criză de personalitate. Această criză scoate la suprafaţă ceea ce nu se cunoştea. Ne deranjează când sunt certuri la televizor, în public, dar, datorită acestor discuţii, nivelul de cultură politică al populaţiei creşte”, a subliniat deputatul liberal-democrat.

Pe de altă parte, deputatul din fracţiunea Partidului Comuniştilor, Artur Reşetnicov, susţine că această criză politică este una artificială. „Dacă ne întoarcem la esenţa conflictului, actuala criză politică este una artificială, creată de partidele care au constituit alianţa de guvernare. Bomba sub alianţă a fost pusă la semnarea acordului şi a anexelor secrete. Într-un stat democratic nu puteau fi partajate asemenea structuri ca sistemul judiciar, ministerul de interne, serviciile secrete. În 3 ani de zile nu s-a purces la realizarea promisiunilor electorale. S-a uitat de promisiuni, s-a purces la „înverzirea” ţării, indicaţii la telefon, la contrabandă şi corupţie”, a declarat Artur Reşetnicov.

Deputatul comunist a mai adăugat că un instrument democratic pentru depăşirea acestei crize este oferirea populaţiei dreptul de a decide pe cine să lase la guvernare, şi anume alegeri parlamentare anticipate. Artur Reşetnicov afirmă că guvernarea actuală şi-a pierdut mandatul şi încrederea populaţiei.

Expertul permanent al dezbaterilor IPN, Igor Boţan, susţine că au devenit absolut normale pentru societate crizele politice. „Atunci când avem actori diferiţi, între ei apar fricţiuni, dacă nu sunt capabili să le depăşească, ele trec în tensiuni, unde sar scântei. După tensiuni apare conflictul, care este faza superioară şi, dacă nu poate fi aplanat, trecem în starea de criză. Înseamnă că am ajuns la punctul de bifurcaţie, înapoi nu ne putem întoarce şi criza cere abordări noi”, a remarcat Igor Boţan.

Directorul Centrului de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”, expertul Ion Jigău, a spus politicienilor că electoratul aşteaptă de la guvernare ca aceasta să-şi facă datoria, iar în Moldova de fapt nicio guvernare nu şi-a făcut datoria până la capăt. „Cetăţenilor nu le place că liderii politici nu pot găsi limbaj comun. Evident că există interese, dar atunci când se constituie o alianţă, trebuie găsită o soluţie care ar acoperi interesele tuturor politicienilor şi cele ale populaţiei, dar ei nu au ajuns la o astfel de cultură politică”, a remarcat expertul.

„Cultura crizei politice: realităţi, necesităţi şi norme” este a 13-a din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de Agenţia de presă IPN în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de către Fundaţia „Hanns Seidel”.