Activitatea parcajelor din municipiul Chişinău ar putea fi reluată odată cu aprobarea de către Guvern a unui nou Regulament de funcţionare
https://www.ipn.md/ro/activitatea-parcajelor-din-municipiul-chisinau-ar-putea-fi-reluata-odata-7973_957816.html
Şeful adjunct al Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţii (DGTPCC) din cadrul Consiliului municipal Chişinău (CMC), Alexei Vârlan, consideră necesară reluarea cât mai urgentă a activităţii parcajelor, care este o modalitate foarte necesară pentru staţionarea de scurt timp a autovehiculelor private.
Activitatea parcajelor în municipiul Chişinău a fost interzisă în anul 2002, când Guvernul, fiind sesizat de instituţiile de resort despre imperfecţiunile activităţii acestui tip de parcare a transportului privat, a anulat Regulamentul cu privire la activitatea parcajelor, existent la acea vreme.
Potrivit lui Vârlan, Guvernul examinează în prezent prevederile unui nou Regulament pentru activitatea parcajelor, elaborat de DGTPCC. Noul regulament propune o variantă mai îmbunătăţită de activitate a parcajelor, care, deşi nu vor fi îngrădite şi nu vor dispune de pavilioane speciale pentru colectarea taxelor, vor fi păzite, iluminate şi nu vor crea incomodităţi pentru circulaţia transportului public şi al pietonilor, nu vor fi construite pe spaţii verzi şi la o distanţă mai mică de 30 de metri de la blocurile locative.
După aprobarea Regulamentului de funcţionare a parcajelor,
DGTPCC va dispune aprobarea unui plan de amplasare a acestora în municipiu. În centrul oraşului, însă, unde este necesitatea cea mai stringentă de amplasare a parcajelor, nu prea există locuri de amplasare care să nu vină în contradicţie cu prevederile noului Regulament, a mai spus Vârlan.
Şeful adjunct al DGTPCC consideră necesară aprobarea cât mai urgentă a noului Regulament şi în contextul contracarării cazurilor de amplasare ilegală a parcajelor, care deşi sunt sancţionate de o comisie specială din cadrul primăriei, continuă să fie organizate sporadic în toate zonele oraşului şi creează incomodităţi locuitorilor oraşului.
Până în 2002, DGTPCC a gestionat activitatea a 30 de parcaje
în municipiul Chişinău, fiind acumulat anual la buget aproximativ 1 milion de lei. În prezent în Chişinău activează legal 135 de parcări, în regim non-stop.