În primele 6 luni ale anului 2016, Grupul de lucru al Parlamentului cu Adunarea Populară a UTA Găgăuziei a desfăşurat activităţi în vederea asigurării unui dialog continuu între cele două legislative. Co-preşedintele Grupului de lucru, deputata Elena Bacalu a anunţat în timpul şedinţei de analiză a activităţii, marţi, 28 iunie, că au fost adoptate 21 de decizii, care au fost transmise autorităţilor, cu caracter de recomandare, pentru a fi identificate soluţiile necesare, transmite IPN.
Deciziile luate se referă la utilizarea creditelor internaţionale şi a mijloacelor Fondului rutier în raport cu UTA Găgăuzia, repartizarea mijloacelor Fondului Ecologic Naţional pentru ultimii 5 ani, formarea Agenţiei de dezvoltare regională din UTA Găgăuzia, precum şi elaborarea Planului de acţiuni privind ameliorarea situaţiei social-economice din autonomie pentru perioada 2016-2019. Totodată, la solicitarea Grupului de lucru, vor fi scoase la concursul de admitere din acest an de la Institutul Naţional al Justiţiei câte 5 locuri pentru candidaţii la funcţiile de judecător şi procuror în UTA Găgăuzia, cu condiţia ca, după absolvirea cursurilor, aceştia să activeze în regiune. Tot la solicitarea membrilor Grupului de lucru, începând din acest an funcţionarii din Secretariatul Adunării Populare vor efectua stagieri în cadrul Secretariatului Parlamentului.
Cu sprijinul partenerilor de mediere de la „Crises Management International”, deputaţii din cadrul Grupului de lucru au efectuat vizite de lucru în 3 regiuni autonome ale UE – Tirolul de Sud (Italia), Ţara Galilor (Marea Britanie) şi Insulele Aland (Finlanda) pentru a se familiariza cu modul de abordare şi soluţionare a problemelor ce vizează raportul dintre regiunile autonome şi autorităţile centrale.
Grupul de lucru a mai prezentat, în cadrul şedinţei, o serie de propuneri pentru modificarea şi completarea legislaţiei, în vederea delimitării competenţelor autorităţilor centrale şi celor din autonomie. Propunerile se referă la legile privind statutul juridic special al Găgăuziei, organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, descentralizarea administrativă şi aprobarea Clasificatorului unic al funcţiilor publice. „Propunerile vor fi prezentate Guvernului şi reprezintă un efort de a îmbunătăţi cooperarea dintre autorităţile de la Chişinău şi cele de la Comrat. Cea mai mare problemă care exista era legată de necunoaşterea informaţiei, iar din cauza lipsei de comunicare apăreau suspiciuni între ambele părţi”, a declarat Andrian Candu.
Raportul de activitate a Grupului de lucru urmează a fi publicat pe site-urile Parlamentului şi Adunării Populare, şi transmis deputaţilor pentru examinare.