logo

Activitatea autorităţilor locale din raionul Ialoveni a fost cu evoluţie lentă. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/ro/activitatea-autoritatilor-locale-din-raionul-ialoveni-a-fost-cu-evolutie-lenta-a-7978_1020223.html

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Ialoveni
---

Raionul Ialoveni are 25 de primării pentru cele 35 de localităţi. Populaţia totală este de 100 de mii.

Sergiu Gurău, preşedintele Asociaţiei „Eco-Răzeni”, crede că la nivel de raion este prea mult personal administrativ. În sate, dimpotrivă, se atestă lipsă de funcţionari câteodată, dar şi de specialişti calificaţi. Unii din cei care activează  în primării nu sunt pregătiţi în domeniu şi nu răspund întotdeauna prompt la nevoile cetăţenilor. În opinia sa, situaţia ar putea fi îmbunătăţită prin introducerea tehnologiilor informaţionale care ar facilita prestarea serviciilor la nivel local, dar şi ar responsabiliza personalul din administraţii.

Sergiu Gurău a apreciat activitatea autorităţilor locale din ultimii 4 ani ca pe una cu evoluţie lentă, dar totuşi cu unele schimbări pozitive la capitolul politicilor de tineret. Astfel, în domeniul tineretului s-au alocat mai mulţi bani, autorităţile de nivel raional au avut întâlniri cu tinerii. Nu la fel însă de receptive au fost autorităţile în problema spaţiului locativ pentru

tinerele familii. Totodată, s-a făcut prea puţin ca să se atragă tineri specialişti în sate.

O altă problemă menţionată este lipsa infrastructurii de agrement şi sport. În sate accentul se pune doar pe proiecte de reparaţie a drumurilor, şcolilor, în timp ce dezvoltarea infrastructurii pentru petrecerea timpului liber nu este o prioritate pentru administraţiile locale. Situaţia însă ar putea fi schimbată, sugerează Sergiu Gurău, prin organizarea unor consultări publice la nivel de comunitate, unde să fie discutate proiectele de care are nevoie fiecare sat în parte.

„La noi deciziile se iau la nivelul consilierilor şi primarilor, care au o anumită viziune de dezvoltare a localităţilor, dar nu se ia în atenţie şi părerea comunităţii vizavi de proiectele implementate şi necesitatea acestora. Niciodată nu are loc o consultare cu populaţia, nu se afişează proiecte de decizii pentru dezbateri. Primarii consideră că ei ştiu soluţiile pentru toate problemele existente şi nu se consultă cu oamenii pentru a vedea şi alte idei”, a spus Sergiu Gurău. O sugestie ar fi ca administraţiile locale să pună accentul pe îmbunătăţirea comunicării cu cetăţenii, să implementeze proiecte necesare fiecărei comunităţi în parte şi să nu copieze proiecte din alte comunităţi, de care poate nu este nevoie.

Cât despre promisiunile electorale făcute în precedenta campanie electorală, Sergiu Gurău a spus că acestea au fost realizate în proporţie de 35%-40%. Cu referire la exemple de primării care au implementat proiecte de succes, Sergiu Gurău a spus că printre acestea se numără Răzeni şi Puhoi, unde a fost alocat un teren pentru construcţia unui centru de sănătate. La Bardar şi Răzeni au fost proiecte de reparaţie a unor drumuri, construcţia sistemului de canalizare. În oraşul Ialoveni s-au construit câteva parcuri şi s-au reparat câteva biblioteci. Pe de altă parte, insuccese s-au înregistrat acolo unde s-a acţionat în baza unor decizii unilaterale ale unui cerc îngust şi nu s-au luat în serios problemele comunităţii.

Despre faptul cum ar trebui modificată administraţia locală pentru a o eficientiza, Sergiu Gurău crede că primăriile mai mici ar trebui să fie comasate şi să creeze o comună, să fie implementate servicii electronice în primării, funcţionari publici să fie mai puţini, dar mai  calificaţi şi, evident, mai bine plătiţi.

Alina Marin, IPN