Organizaţiile neguvernamentale şi activiştii civici preocupaţi de problemele de dezvoltare urbană din oraşul Chişinău, asociaţi în cadrul Reţelei Civice Urbane, se declară împotriva acţiunilor de monopolizare a puterii locale în Chişinău şi condamnă votarea în lectură finală a noii Legi privind statutul municipiului Chişinău, transmite IPN.
Mai mulţi activişti au semnat o declaraţie în care susţin că de la apariţia acestui proiect de lege, societatea civilă din Chişinău a protestat împotriva promovării acestuia din mai multe motive. Ei susţin că modificările propuse de noul proiect de lege vizează reducerea maximă a rolului şi atribuţiilor Consiliului municipal prin delegarea mai multor atribuţii şi prerogative primarului general, fapt care va genera, în mod sigur, un dezechilibru al puterii locale în municipiul Chişinău.
„Considerăm proiectul de lege menţionat ca fiind unul anticonstituţional, care prezintă o abordare subiectivă a problemelor de ordin administrativ, încalcă grav principiul separării puterilor şi competenţelor la nivelul administraţiei publice locale şi contravine mai multor norme juridice”, se menţionează în declaraţie.
Membrii Reţelei Civice Urbane consideră că scopul acestui proiect de lege constă în limitarea împuternicirilor Consiliului prin atribuirea acestora primarului general. Or, menţionează ei, primarul general reprezintă autoritatea executivă şi nicidecum nu-şi poate însuşi funcţiile autorităţii deliberative.
Semnatarii declaraţiei mai spun că prin astfel de prevederi se creează precedente periculoase de lichidare a structurilor funcţionale ale CMC, fapt care va avea consecinţe ireversibile pentru buna dezvoltare a oraşului. „Este o dovadă de nihilism juridic, instituţional şi de neînţelegere a sistemului organizaţional al autorităţilor publice locale din partea autorilor. Adoptarea acestei legi în forma expusă, este o practică vicioasă care nu are nimic în comun cu normele de drept europene, care au la bază principiile de reprezentativitate colectivă, consilii, adunări şi democraţie directă, şi nicidecum autocraţie”, susţin membrii Reţelei Civice Urbane.
Reţeaua Civică Urbană pledează pentru anularea acestei legi şi lansarea unui proces de discuţii publice şi consultare largă a tuturor părţilor – partide politice, organizaţii specializate, mediul de experţi şi locuitori ai oraşului – pentru crearea unui cadru legislativ în sfera administraţiei publice locale, bazat pe principii democratice şi norme europene, asumate de Republica Moldova în cadrul procesului de integrare europeană.
Membrii Reţelei Civice Urbane sunt activiştii Victor Chironda, Vitalie Sprânceană, Sergiu Tofilat, Vitalie Voznoi, Valeriu Paşa, Karl Luganov, Adrian Pleşca, Iulia Cozacenco, Viorica Tataru, Sergiu Ungureanu, Sandu Coica, Rodion Gavriloi, Adrian Filat, Alexei Tulbure, Marcel Darie, Alicia Valcov.