logo

Activişti civici condamnă mesajele de ură din campania electorală


https://www.ipn.md/ro/activisti-civici-condamna-mesajele-de-ura-din-campania-electorala-7965_1030827.html

Activişti civici, reprezentanţi ai mai multor comunităţi din Republica Moldova, condamnă mesajele de instigare la ură şi dezbinare a societăţii promovate în campania electorală pentru funcţia de preşedinte al ţării. Într-o conferinţă de presă la IPN, aceştia au spus că nu viaţa personală, ci competenţele sale profesionale trebuie să fie determinantă în alegerea unui candidat.

Reprezenta grupului de iniţiative feministe din Moldova, Polina Ceastuhina, a spus că  se exploatează la maximum stereotipuri din secolul trecut ce ţin de rolul femeii în societate şi prin astfel de mesaje se perpetuează ideea că valoarea unei femei nu este egală cu competenţele ei, ci s-ar raporta la faptul că este fertilă şi că are un bărbat care o iubeşte. „Locul femeii este peste tot şi ea are dreptul să candideze şi să voteze. Am obţinut acest drept la vot acum o sută de ani şi avem responsabilitatea să-l îndeplinim conştiente de toate discursurile care au avut loc pe perioada acestei campanii”, a accentuat Polina Ceastuhina.

Reprezentanta Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Olga Bîtcă, a spus că pe parcursul curentei campanii electorale femeile sunt atacate sub centură, iar consilierii candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, care au formulat mesajul că femeile nu sunt votate, au greşit enorm şi au dat dovadă de neprofesionalism. Acum, partidele care au pornit această tendinţă utilizează metode de incitare la ură.

Tezera Abebe, reprezentanta comunităţii originarilor din ţările afro-asiatice în Moldova, a venit cu un apel către organele responsabile să se sesizeze şi să dea dovadă de rezistenţă la mesajele de ură împotriva refugiaţilor, promovate în campania electorală.  Aceasta a subliniat că trebuie să fie calificat ca factor agravant atunci când o persoană publică îşi permite să facă discursuri de ură, cu implicarea mass-media în diseminarea acestui mesaj.

Reprezentanta Centrului de informaţii Genderdoc-M, Angelica Frolov, a menţionat că cel care vrea să ajungă la conducerea ţării trebuie să vină cu soluţii pentru ca fiecare cetăţean să aibă o viaţă mai bună. Dacă vine cu ură şi dezbinare în campania electorală,  va continua şi după alegeri. Aceasta a ţinut să sublinieze că viziunile sale politice nu trebuie să fie interpretate ca vocea întregii comunităţi LGBT din Moldova, din care face parte. Precizările au fost făcute în contextul în care, după o postare pe o reţea de socializare care reflectă preferinţele politice personale, Angelica Frolov spune că a devenit eroina unui pamflet de prost gust şi a fost blamată de prieteni pentru că a dăunat imaginii unui politician doar prin faptul că îl susţine.

Mihail Plăcintă, reprezentantul comunităţii ucrainenilor din Moldova, a spus că tineretul este foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă în ţară. Iar candidatul care vrea să devină şef al statului trebuie să fie atent la declaraţiile pe care le face în campania electorală pentru a nu dăuna relaţiilor cu alte state. Faptul că săptămâna trecută ambasadorul Ucrainei la Chişinău a fost chemat la Kiev este un prim semnal că lucrurile nu pot continua aşa, iar candidatul de stânga trebuie să gândească bine la ceea ce declară.

Activistul Oleg Brega a remarcat, în aceeaşi conferinţă de presă, că isteria anti-europeană poate descalifica Republica Moldova din rândul statelor civilizate. Dacă nu vrem să acceptăm tratatele internaţionale despre drepturile fundamentale ale omului, nu vom fi calificaţi nici pentru a deveni membri ai Uniunii Vamale, pentru că şi acolo se cere respectarea drepturilor omului, a migranţilor şi a comunităţii LGBT, a conchis activistul.