logo

Activiști cer ca jumătate din bugetul Autosalubritate să fie alocat azilurilor pentru animale


https://www.ipn.md/ro/activisti-cer-ca-jumatate-din-bugetul-autosalubritate-sa-fie-7967_1086545.html

Activiști civici care apără drepturile animalelor solicită ca jumătate din bugetul rezervat Regiei Autosalubritate pentru anul viitor să fie transferat azilurilor, Secției control și protecție a animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare, dar și pentru proiecte dedicate animalelor fără stăpân, transmite IPN.

Activiștii au venit marți la ședința Consiliului municipal Chișinău, unde se discuta bugetul municipal pentru anul viitor, pentru a acuza Regia Autosalubritate de cheltuirea neconformă și netransparentă a alocațiilor pentru sterilizarea maidanezilor. „Necropola e un cimitir, nu e centru de sterilizare!”, „Consilieri, nu fiți complici la corupție!” – aveau scris pe pancarte.

Iana Verber, una dintre activiste, a spus că în fiecare lună la necropola din Chișinău mor sute de câini. Iar câțiva consilieri municipali ar avea interese ca Regiei Autosalubritate, în a cărei gestiune este necropola, să i se aloce cât mai multe mijloace financiare. „Necropola activează fără certificat sanitar, iar aceasta înseamnă că în orice moment un câine infectat poate provoca o epidemie în oraș. Toți știu că necropola este un „lagăr de concentrare”, unde animalele sunt prost întreținute și din cauza traumelor multe mor”, a comunicat activista.

Lidia Vinogradova, o altă activistă, a acuzat Regia „Autosalubritate” de netransparentă, sugerând că jumătate din alocațiile prevăzute, adică  4 milioane de  lei, ar fi o sumă suficientă pentru salarizarea angajaților necropolei și pentru îmbunătățirea condițiilor de întreținere a câinilor capturați. Cealaltă jumătate ar trebui să fie transferată azilurilor și altor programe de control al populației animalelor fără stăpân.

Regia „Autosalubritate” precizează într-un comunicat de presă că „de la începutul anului curent, aproape 300 de animale au pierit, însă nu din cauza condițiilor neadecvate de întreținere, a foamei, setei sau neglijenței angajaților, precum afirmă unii activiști, ci din cauza unei maladii ce se transmite prin mușcătura de căpușe, precum și din cauza vârstei înaintate a animalelor”.

Potrivit „Autasalubritate”, condițiile de întreținere a câinilor în necropolă sunt satisfăcătoare, iar angajații centrului, care sunt iubitori de animale, le oferă toată protecția și grija necesară. „Anul trecut, cu acordul Primăriei, pe teritoriul necropolei, au fost construite 10 voliere noi, cu o suprafață de 800 de metri pătrați, unde pot fi adăpostiți circa 450 de câini. Toate volierele sunt amenajate corespunzător, cu cuști din lemn, recipiente pentru hrană și apă. În fiecare zi, patrupezii, conform regulamentului aprobat de Consiliul municipal, primesc apă proaspătă și hrană specială pentru animale (în perioada caldă a anului – 350 grame per cap, în perioada rece – 450 grame per cap)”.  

În prezent la Centrul municipal de sterilizare sunt adăpostiți circa 500 de câini fără stăpân.