logo

Activele oficiale de rezervă sunt în creștere


https://www.ipn.md/ro/activele-oficiale-de-rezerva-sunt-in-crestere-7966_1044578.html

Activele oficiale de rezervă, la sfârșitul lunii septembrie a anului curent, au constituit peste 3,021 miliarde de dolari, în creștere cu 57,96 milioane de dolari în comparație cu 24 august, transmite IPN cu referire la Banca Națională a Moldovei.

Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută – 52,8 milioane de dolari, dar și de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul: 12,09 milioane de dolari. Se menționează și înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale – 4,23 milioane de dolari.

De asemenea, este vorba despre veniturile de la gestionarea rezervelor valutare: 4,13 milioane de dolari, precum și intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit – 2,21 milioane dolari. Majorarea activelor a fost determinată și de înregistrarea mijloacelor în favoarea Ministerului Finanțelor primite de la Asociația Internațională de Dezvoltare pentru suport bugetar în valoare de 0,11 milioane de dolari și alte intrări nete în valoare de 0,64 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, activele oficiale de rezervă au fost diminuate de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 9,85 milioane de dolari și de plățile Ministerului Finanțelor în valoare de 7,32 milioane de dolari. De asemenea, se menționează ieșirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: 0,61 milioane de dolari și reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții: 0,47 milioane dolari.