logo

Acţiunile liderului de la Tiraspol sunt îndreptate spre destabilizarea situaţiei, declaraţii


https://www.ipn.md/ro/actiunile-liderului-de-la-tiraspol-sunt-indreptate-spre-destabilizarea-situatiei-7978_1015535.html

Acţiunile liderului de la Tiraspol de respingere a proiectelor europene şi de blocare a negocierilor pentru reglementarea transnistreană sunt îndreptate spre destabilizarea situaţiei şi sunt dirijate de către Moscova. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Gheorghe Bălan, şeful Biroului pentru reintegrare de la Chişinău, susţine că Rusia ar fi interzis Tiraspolului să accepte ajutoarele europene pentru a nu pune în pericol existenţa regimului separatist. „Federaţia Rusă înţelege că, dacă Transnistria va accepta aceşti bani, atunci regiunea s-ar dezvolta la fel ca partea dreaptă a Nistrului. Şi este vizibil câte s-au făcut în Moldova pe bani europeni. Oamenii din Transnistria vor înţelege ce înseamnă libertatea din Republica Moldova. Este clar că e mâna Moscovei, deoarece Tiraspolul nu poate lua singur decizii”, a conchis oficialul.

Expertul în drept internaţional Vitalie Gămurari la fel consideră că Tiraspol nu poate lua nicio decizi fără acceptul Kremlinului. „În cazul dat putem să facem o paralelă istorică. Războiul rece a început, de fapt, după ce partea sovietică nu a acceptat implementarea Planului Marshall pentru Cehia. Situaţia este cam aceeaşi. Cei de la Tiraspol nu decid nimic, soluţia este la Moscova. Federaţia Rusă nu mai are acum bani pentru Transnistria, după ce a anexat Crimeea, astfel că Moscova se poate baza doar pe dezinformare şi provocări”, a spus Gămurari.

Fostul membru al Comisiei unificate de control Ion Leahu a declarat că această comisie nu mai funcţionează încă din iunie anul curent, iar activitatea ei ar fi fost blocată cu implicarea Moscovei. „Totul se face pentru a de demonstra că situaţia scapă de sub controlul nostru”, a remarcat Leahu.

Valeriu Cerba, fost angajat al MAI,  explică reacţia Tiraspolului prin faptul că „procesul de integrare europeană a Republicii Moldova s-a transformat într-un câmp magnetic pozitiv pentru locuitorii Transnistriei, în special pentru agenţii economici de acolo”. Cerba s-a pronunţat pentru acţiuni mai concrete în „consolidarea celor două maluri ale Nistrului”, fapt care i-ar determina, în cele din urmă, pe liderii de la Tiraspol „să plece de unde au venit”.

Invitatul permanent ale emisiunii, jurnalistul Cristian Tabără, a declarat că liderul transnistrean, Evghenii Şevciuk, simte că oamenii au început să deschidă ochii şi că se formează o ruptură dintre mesajul pe care îl promovează şi doleanţele oamenilor. Locuitorii regiunii transnistrene îşi dau seama că Uniunea Europeană nu este acel monstru despre care li se vorbeşte, iar condiţiile de trai din regiune sunt tot mai grele.