Acţiunile conducerii Moldovei trebuie să fie acceptabile şi pentru Comisia de la Veneţia, ambasadorul SUA la Chişinău
https://www.ipn.md/ro/actiunile-conducerii-moldovei-trebuie-sa-fie-acceptabile-si-pentru-comisia-de-la-7965_981193.html
Respectarea supremaţiei legii şi conformitatea cu Constituţia - este ceea ce aşteaptă partenerii internaţionali de la conducerea Republicii Moldova în acţiunile întreprinse pentru depăşirea crizei politice pe care o traversează ţara, a declarat pentru Radio Europa Liberă ambasadorul Statelor Unite la Chişinău Asif J. Chaudhry, citat de Info-Prim Neo.
Întrebat ce ar trebui să facă Alianţa pentru Integrarea Europeană, de guvernământ, ca să beneficieze în continuare de sprijinul moral al partenerilor internaţionali, ambasadorul american a declarat că acesta este un proces care a implicat în trecut şi implică acum o cooperare şi un dialog intensiv între partidele, forţele politice, care există în Republica Moldova. „Este chestiunea prioritară a conducerii Moldovei de a discuta şi de a decide ce acţiuni va lua după aceasta. Dar eu vreau să vă spun, ca ei să aibă în continuare suportul nostru moral, este că ei trebuie să ţină de supremaţia legii şi ar trebui să întreprindă orice acţiune, care este în conformitate cu Constituţia şi legislaţia Moldovei”.
Ambasadorul american sugerează că liderii politici ai Moldovei trebuie să aibă un dialog continuu cu Comisia de la Veneţia. „Într-adevăr, ei trebuie să discute între ei, dar trebuie să discute şi cu experţii Comisiei de la Veneţia, pentru a ajunge la o înţelegere finală, să fie acceptată de toţi”. În opinia diplomatului american, pentru ca acţiuniile conducerii Moldovei să aibă legitimitate este „foarte important, poate cel mai important” este ca înţelegerea finală „să fie acceptabilă şi pentru experţii internaţionali, inclusiv experţii Comisiei de la Veneţia”. „Trebuie să fie un dialog în societate şi între experţi. Cel mai important - trebuie să fie respectată supremaţia legii şi legislaţia”, a spus Asif J. Chaudhry.
Joi, 11 martie, prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor Uniunii Europene şi al SUA, acreditaţi în Republica Moldova. Premierul i-a informat pe ambasadori despre decizia alianţei de guvernămînt de a modifica Constituţia pe calea organizării unui referendum. Potrivit lui, proiectul de modificare a Constituţiei, dar şi eventualele modificări la legislaţia electorală, vor fi în mod obligatoriu consultate cu Comisia de la Veneţia.
„Avem de parcurs etape deloc uşoare pentru realizarea scopurilor pe care ni le-am propus. Însă, vom avansa în această direcţie doar dacă vom avea sprijinul dumneavoastră”, a menţionat premierul moldovean.