logo

Acțiunile Chișinăului au unit taberele adverse din Găgăuzia, opinii


https://www.ipn.md/ro/actiunile-chisinaului-au-unit-taberele-adverse-din-gagauzia-opinii-7978_1097095.html

Elitele politice din Găgăuzia și o parte din cetățenii autonomiei nu s-au unit în jurul candidatului partidului Șor, ci împotriva acțiunilor Chișinăului. Este opinia ex-vicepremierului pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. În același context, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vlad Kulminschi, crede că acțiunile mascaților Centrului Național Anticorupție, care au dat buzna în instituția electorală de la Comrat, au fost percepute ca o amenințare la adresa autonomiei și au consolidat taberele adverse din regiune, notează IPN.

Fostul vicepremier Vlad Kulminschi califică drept lipsite de logică acțiunile reprezentanților Centrului Național Anticorupție (CNA), care au invocat nereguli în procesul electoral abia după turul doi al alegerilor din Găgăuzia. Potrivit lui Vlad Kulminschi, fenomenul presupusei finanțări ilegale trebuia curmat până la începerea campaniei electorale.

„Nu trebuie să se admită intrarea banilor negri în politica din Republica Moldova. Nu trebuie să lupți cu consecințele, trebuie să lupți cu cauza, cu fluxurile ilegale de bani care intră în țară. Întrebarea este cum să nu permiți intrarea acestor bani negri în diferite campanii electorale? E dificil să lupți cu cauza după ce candidatul deja a câștigat și după turul doi intri în forță și spui că de la începutul campaniei au fost folosiți bani ilegali. Nu e abordare logică. Chișinăul avea de ales, să continue lupta cu Partidul Șor în Găgăuzia sau să nu facă acest lucru. Dacă Chișinăul ar fi continuat lupta, exista riscul real ca Chișinăul să nu se confrunte doar cu Șor în Găgăuzia, ci cu întreaga autonomie. Oamenii ar fi zis că Chișinăul nu respectă drepturile autonomiei, că există legea din 1994. Eu n-am înțeles acțiunile CNA, de ce a fost necesar să intre acolo cu mascații, ca până la urmă să nu anuleze aceste alegeri? Acțiunea CNA a unit toate forțele din Găgăuzia ”, a spus ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminschi.

Și fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, crede că acțiunile Chișinăului au consolidat toate forțele politice din autonomie în jurul candidatului Partidului Șor.

„Nu trebuie să subestimăm impactul acțiunilor Chișinăului. Acțiunile Chișinăului sunt ceea ce a mobilizat întreaga Găgăuzie și a unit tabere ireconciliabile. Niciodată până acum taberele adverse din Găgăuzia nu au mai făcut front comun, decât în 1990 când a început conflictul, după 1994 acest lucru nu s-a mai întâmplat. Ceea ce a determinat acest fenomen, au fost acțiunile Chișinăului. În locul lui Șor putea fi oricine. Pentru că este o coalizare nu pentru ceva, ci este o coalizare împotriva Chișinăului, împotriva a ceea ce este perceput de elitele din Găgăuzia ca o amenințare din partea Chișinăului la adresa autonomiei”, a spus ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.

Ofițerii CNA au ridicat listele electorale folosite la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, acțiunea fiind parte a unui dosar penal de presupusă corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a unui partid politic.

„Cauza penală pe care noi am inițiat-o ține de finanțarea ilegală a unui partid politic și coruperea alegătorilor. Respectiv, noi suntem în câmpul codului penal și a codului de procedură penală. Ceea ce a decis Curtea de Apel Comrat, se referă la reglementările ce vizează Codul Electoral. Deși sunt aceleași evenimente, sunt calificări diferite”, a spus șeful CNA, Iulian Rusu. El a mai spus că atunci când dosarul va fi definitivat, acesta va fi transmis instanței de judecată, lăsând să se înțeleagă că ar putea exista condiții de revenire asupra deciziei de validare a alegerilor din Autonomia Găgăuză.  

Ieri, Curtea de Apel Comrat a validat rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, iar guvernator al autonomiei a devenit reprezentanta Partidului Șor, Evghenia Guțul.