logo

Acțiunile antiepidemice care s-au organizat în Moldova au fost haotice, doctor în medicină


https://www.ipn.md/ro/actiunile-antiepidemice-care-s-au-organizat-in-moldova-au-7967_1073423.html

Sunt mulți bolnavi care au trăit în această carantină suferind de alte afecțiuni. Ei au răbdat, însă starea multora s-a înrăutățit din cauza că nu există posibilitatea de a fi ajutați. O spune Alexandru Danci, doctor în medicină, chirurg endoscopist, în opinia căruia aceștia pacienți sunt victime indirecte ale coronavirusului. Într-un interviu pentru Newsmaker.md, citat de IPN, doctorul care activează la Spitalul Cancelariei de Stat, unde sunt tratați și bolnavii de coronavirus, a declarat că este o ratare foarte serioasă în organizarea activității asistenței medicale. Spitalele practic au fost închise, însă populației așa și nu i s-a explicat ce să facă.

„Acest lucru s-a făcut cu bune intenții. Dar ne-am dorit să fie mai bine și s-a întâmplat așa cum s-a întâmplat. Sub orice pretext, spitalele sunt nevoite să refuze și să ofere consultații doar în felul următor: „așteptați, administrați analgezice, medicamente simptomatice, răbdați”. Din această cauză, populația a avut mult de suferit: de la simple incomodități până la înrăutățirea gravă a stării sănătății”, a menționat Alexandru Danci.

Potrivit lui, o operație estetică pentru modificarea formei nasului, de exemplu, ar putea să mai aștepte. Dar sunt numeroase boli cronice care se manifestă în permanență și se pot acutiza într-o singură zi sau într-o singură oră. De exemplu, au loc crize de colelitiază. În caz de ulcer peptic, poate să apară hemoragia. Inflamația organelor abdominale ar putea ajunge până la peritonită și alte complicații. Nemaivorbind de bolnavii cu afecțiuni oncologice, în cazul cărora nici nu poate fi aplicat termenul „indicație acută”. Din momentul stabilirii diagnosticului, aceasta este deja acută, e nevoie deja de acțiuni urgente.

În opinia sa, acțiunile antiepidemice care s-au organizat în Moldova au fost haotice. „De exemplu, marea panică exprimată în lozinca: „Toți trebuie să stea acasă” este totalmente neîntemeiată.  În primul rând, oricum, nu toți au început să stea acasă. În al doilea rând, acest „stat acasă” a înrăutățit foarte multe lucruri. În special, este afectată imunitatea. Rămânerea tuturor acasă este o măsură greșită. Trebuia să se explice, cine și cum să stea. Însă acest lucru este mult mai dificil. În al doilea rând, trebuia să fie întocmită măcar o informație despre unde ar trebui să se adreseze diferiți bolnavi. Pacienții au început să alerge de la un medic la altul. Medicii de familie ofereau consultații doar la telefon. Îmi imaginez foarte vag, cum poți consulta la telefon un om care are dureri”, susține doctorul în medicină.

Doctorul mai spune că, în contextul virusului, s-a format următoarea paradigmă: „E război, iar războiul le șterge pe toate și în timpul războiului se permite orice”. De exemplu, a fost anulată procedura obișnuită de organizare a licitațiilor pentru achiziția medicamentelor, mijloacelor de protecție etc. „Regula principală a licitațiilor este concurența, alegerea a ceea ce e mai ieftin. Acum, nimeni nu a ales unde este mai ieftin, mai comod și mai rapid. Foarte multe achiziții de preparate organizate în mod centralizat s-au făcut la prețuri exagerate și nimeni nu afișează acest lucru. Și nu sunt niciun fel de comisii care ar verifica aceste lucruri. Deci, noi vorbim în acest caz despre corupție, abuz de serviciu ș.a. Prețurile măștilor, de exemplu, au fost majorate de 2-10 ori. Dar nimeni nu are acces la documente. Cred că în acest caz sunt motive pentru o investigație serioasă din partea organelor competente”, menționează Alexandru Danci.

Referindu-se la datele statistice, doctorul a spus că numărul de cazuri pozitive depinde de numărul celor investigați. Și în diferite țări este un eșantion diferit de testare. Iată de ce acestea sunt niște cifre manipulatorii. Ele nu pot fi aplicate fără o expertiză statistică. „Cred că aici sunt doi factori. Primul – simpla neînțelegere a ceea despre ce vorbesc. Oamenii care se ocupă acum de aceasta nu au suficiente studii speciale. Iar al doilea, mai este și interesul egoist. Poți manipula societatea cu aceste cifre. Chiar dacă cei care fac această statistică se vor supăra foarte tare, eu insist asupra necesității de a efectua o expertiză statistică. Ea trebuie realizată la nivel de guvern și minister, pentru a putea estima astfel de afirmații”, opinează doctorul.