logo

Actele în baza cărora se poate vota la 30 noiembrie


https://www.ipn.md/ro/actele-in-baza-carora-se-poate-vota-la-30-noiembrie-7967_1016638.html

Pentru a putea vota la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, cetăţenii moldoveni trebuie să aibă la ei buletinul de identitate cu fişa de însoţire sau buletinul provizoriu cu menţiunea privind domiciliul titularului, sau legitimaţia de serviciu pentru militarii în termen, transmite IPN. Cetăţenii moldoveni care vor vota în afara ţării o pot face doar în baza paşaportului sau a livretului de marinar. Comisia Electorală Centrală atenţionează repetat că, de la 1 septembrie, nu mai este posibilă votarea în baza paşaportului de tip ex-sovietic.

Potrivit legislaţiei electorale, persoanele care în ziua alegerilor nu se vor afla în localitatea în care au domiciliu sau reşedinţă pot solicita de la biroul electoral al secţiei de votare un certificat pentru drept de vot. Acesta permite alegătorilor să voteze în orice altă secţie de votare de pe teritoriul ţării decât cea la care este arondat. CEC informează alegătorii că certificatele pentru drept de vot se eliberează de biroul electoral al secţiei de votare până la data de 29 noiembrie inclusiv.

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor informează că pentru a asigura  buna desfăşurare a alegerilor, în perioada 25 – 30 noiembrie urmează să se elibereze gratuit buletinul de identitate provizoriu cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot. Buletinul de identitate provizoriu va fi eliberat gratuit titularilor de acte de identitate cu statut „nevalabil”, inclusiv deţinătorilor de paşapoarte de tip sovietic, care din anumite considerente nu au obţinut buletinul de identitate, cetăţenilor ale căror acte sunt pierdute sau furate, sau care anterior nu au deţinut acte de identitate.

Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot vor putea obţine buletinul de identitate provizoriu la momentul adresării. Acest act se va elibera în mod simplificat, după stabilirea identităţii şi a statutului juridic (apartenenţa la cetăţenia Republicii Moldova), fără prezentarea obligatorie a documentelor de stare civilă în cazul în care solicitantul anterior a fost luat la evidenţă în Registrul de stat al populaţiei.

Potrivit datelor statistice, pentru participarea la scrutinele electorale din anii 2009 – 2011 au fost solicitate, în mod gratuit, în medie peste 4500 de acte de identitate provizorii.