logo

Acorduri propuse spre ratificare Parlamentului


https://www.ipn.md/ro/acorduri-propuse-spre-ratificare-parlamentului-7966_1017017.html

Guvernul propune spre ratificare Parlamentului Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi BERD pentru proiectul de achiziţie a locomotivelor şi pentru restructurarea infrastructurii feroviare, semnat la Chişinău la 14 noiembrie 2014.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare acordă Republicii Moldova un credit de 52,5 mln euro pentru restructurarea infrastructurii Căilor Ferate din Moldova. Banii vor fi utilizaţi pentru a cofinanţa achiziţionarea a zece noi locomotive multifuncţionale şi reabilitarea infrastructurii feroviare. Uniunea Europeană cofinanţează procurarea locomotivelor cu un grant investiţional de 5 mln euro, prin intermediul Facilităţii de Investiţii pentru Vecinătate.

Împrumutul BERD este oferit în două tranşe. A doua tranşă, în valoare de 27,5 mln euro, este condiţionată de realizarea obiectivelor-cheie finanţate de prima tranşă, inclusiv prin grant. În general, Calea Ferată a Moldovei” are nevoie de 116 mln euro pentru reconstrucţii, iar Banca Europeană de Investiţii va susţine proiectul cu un împrumut egal celui acordat de BERD.

Tot în sedinţa de miercuri, 3 noiembrie, Guvernul a aprobat şi a transmis spre ratificare Parlamentului acordul de finanţare dintre Republica Moldova şi BERD оn vederea  realizării proiectului „Sistemul termoenergetic al municipiului Bălţi (CET-Nord,semnat la Bălţi pe 30 octombrie 2014”. Costul proiectului este 10 mln euro, din care împrumutul BERD e de 7 mln euro, iar 3 mln euro este grantul din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu.