logo

Acordul privind liberalizarea transportului de mărfuri între Moldova și Ucraina a fost prelungit


https://www.ipn.md/ro/acordul-privind-liberalizarea-transportului-de-marfuri-intre-moldova-si-7966_1099411.html

Acordul privind liberalizarea transportului de mărfuri între Moldova și Ucraina a fost prelungit până la sfârșitul anului 2025. Documentul prevede posibilitatea circulației transportului rutier bilateral și de tranzit fără autorizații speciale. Decizia a fost aprobată la ședința Comisiei mixte moldo-ucrainene privind transportul rutier internațional, în format de videoconferință, transmite IPN.

„Posibilitatea transportului nestingherit de mărfuri prin teritoriul Moldovei este unul dintre instrumentele pentru stabilirea și creșterea oportunităților noastre de export. Separat, lucrăm deja și la problema verificării tuturor rutelor de autobuz între țările noastre și a simplificării procedurii de deschidere a acestora de către transportatori. Apreciem cooperarea cu Moldova pentru dezvoltarea economică a țărilor noastre”, a menționat Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministru ucrainean pentru reconstrucție.

De asemenea, în urma negocierilor, părțile au decis majorarea cotei de autorizații pentru efectuarea transportului de mărfuri în/din țări terțe cu 3000 autorizații. Astfel, contingentul de autorizații destinat operatorilor de transport moldoveni pentru anul 2024 constituie: 7000 autorizații pentru transportul de mărfuri în/din țări terțe și 2200 autorizații pentru transportul ocazional de persoane.

Acordul privind liberalizarea transportului de mărfuri a fost semnat în august 2022. Documentul era valabil până la sfârșitul acestui an, cu posibilitatea de prelungire.