logo

Acordul privind complexul hidroenergetic Nistrean trebuie negociat separat, experți


https://www.ipn.md/ro/acordul-privind-complexul-hidroenergetic-nistrean-trebuie-negociat-separat-exper-7967_1038328.html

Negocierea acordului privind funcționarea complexului hidroenergetic Nistrean are loc „la pachet” cu alte probleme din agenda bilaterală moldo-ucraineană. Societatea civilă de la Chișinău solicită autorităților să renunțe la o asemenea abordare și să stopeze negocierile pe subiectul funcționării complexului hidroelectric Nistrean până la efectuarea de către o companie internațională specializată a studiului de evaluare a impactului de mediu, social și economic. Atât pentru instalațiile de pe barajul lacului de acumulare, care urmează a fi date în exploatare, cât și pentru cele șase hidrocentrale planificate spre construcție pe partea ucraineană a Nistrului de Sus.

„Acest acord este vital pentru Republica Moldova, pentru cetățenii țării, dar și cei ai Ucrainei, din regiunea Odesa. În primul rând, acest acord trebuie negociat în mod transparent. În al doilea rând, trebuie scos din pachetul de hotărâri și negociat separat”, a declarat directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, într-o conferință de presă la IPN.

Fostul director general al ANRE, Victor Parlicov, a declarat că negocierea acordului „la pachet” cu alte probleme din agenda bilaterală moldo-ucraineană, cum ar fi: posturile vamale mixte, recunoașterea proprietăților moldovenești pe teritoriul Ucrainei, demarcarea frontierei moldo-ucrainene, problema transnistreană etc. nu este cea mai bună abordare. Ba mai mult, o atare abordare poate duce la compromisuri ce vor afecta viața cetățenilor Republicii Moldova.

Ion Efros, expert IPP, susține că proiectul acordului ignoră în mod deliberat prevederile de mediu ale Acordurilor de Asociere UE–Moldova și UE–Ucraina, în special patru directive. La fel, sunt trecute cu vederea și patru directive pe care Republica Moldova și Ucraina s-au obligat să le respecte în cadrul Tratatului Comunității Energetice. Experții consideră că eludarea mecanismelor UE de protecție a mediului este greu de înțeles pentru două state care s-au angajat prin aceste tratate să se modernizeze, să se reformeze și să se integreze în spațiul european legal, economic și de valori.

Societatea civilă solicită publicarea proiectului actualizat al Acordului privind funcționarea complexului hidroelectric Nistrean, împreună cu toate anexele, și supunerea acestuia consultărilor publice, așa cum prevede legislația națională, Acordurile de Asociere cu UE și Tratatul Comunității Energetice, dar și renunțarea la ideea de a semna acest acord în grabă și cu orice preț, până la sfârșitul anului 2017.