logo

Acordul între Moldova și UE pentru liberalizarea transportului rutier de mărfuri, prelungit


https://www.ipn.md/ro/acordul-intre-moldova-si-ue-pentru-liberalizarea-transportului-rutier-7965_1094075.html

Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană pentru liberalizarea transportului rutier de mărfuri a fost prelungit până la data de 30 iunie 2024. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, într-o postare pe o rețea de socializare, citat de IPN.

Potrivit vicepremierului, acest acord va permite transportatorilor din Republica Moldova să circule în spațiul UE fără autorizații. „Este un pas important, va facilita exportul produselor noastre spre Uniunea Europeană. Mulțumesc colegului meu, Mircea Păscăluță, secretar de stat responsabil de transport, pentru acest rezultat”, a spus oficialul.

Mircea Păscăluță a participat astăzi la cea de-a 18-a reuniune a Comitetului Director Regional al Comunității Transporturilor (TCT). El a menționat că în cadrul întrunirii au fost prezentate mai multe rapoarte anuale și de progres, printre care implementarea ghidului referitor la mărfurile periculoase 2022, Strategia pentru o mobilitate durabilă și inteligentă în Balcanii de Vest 2022. De asemenea, au fost prezentate informații privind cooperarea pentru dezvoltarea sectoarelor de transport și implicarea sistematică a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei în activitatea TCT.

„Am exprimat mulțumiri participanților pentru declarația comună aprobată în noiembrie curent, în urma căreia Republica Moldova a obținut, alături de Ucraina și Georgia, statutul de observator în cadrul Comunității Transporturilor. Echipa Ministerului este în proces de stabilire a obiectivelor și pașilor necesari pe care Moldova trebuie să-i întreprindă în calitate de observator, astfel încât să contribuie la atingerea obiectivelor comune în cadrul TCT”, a scris el într-o postare pe Facebook.

Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană pentru liberalizarea transportului rutier de mărfuri a fost semnat la data de 30 iunie 2022.